Tak jest

Aneta Łańcuchowska, Grzegorz Łapanowski

Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Co dziesiąte od roku do 3 lat waży w Polsce za dużo. Ten sam problem dotyczy 30 procent dzieci w wieku wczesnoszkolnym i 22 procent młodzieży do 15. roku życia - podaje Światowa Organizacja Zdrowia. Ile w tym genetyki, a ile naszej winy? Dietetyk kliniczna Aneta Łańcuchowska uważa, że genetyka ma bardzo niewielkie znaczenie, natomiast bardzo duże ma środowisko, w którym przebywamy, oraz sposób odżywiania rodziców. - Powinniśmy się skupić na edukacji rodziców – mówiła gościni drugiej części "Tak jest". Kucharz Grzegorz Łapanowski z Fundacji Szkoła na Widelcu dodaje, że ważne jest również to, co jemy, ile jemy i jak często spożywamy posiłki. – Bardzo często jedzenie jest jednym z najszybszych i najprostszych sposobów, żeby dostarczyć sobie przyjemności – komentuje.

 

20.05.2022
Długość: 16 min