Taste Atlas gromadzi na swojej stronie ponad 10 tys. dań i napojów z niemal wszystkich zakątków świata. Przysmaki typu street food uszeregowane są pod kątem popularności, lokalizacji lub ocen. Poniżej prezentujemy aktualny ranking najlepiej ocenianych dań street food:
ZOBACZ TEŻ: W Pompejach odkryto starożytny stragan ze street foodem
9. Paratha, Indie, ocena: 4,7
To rodzaj warstwowego, złotobrązowego pszennego chleba pieczonego w ghee, czyli klarowanym maśle. Często podaje się go z ziemniakami, kalafiorem, czosnkiem, czasami również z ogórkami, jogurtem czy mięsem z warzywami. Niektórzy parathę zanurzają w herbacie, można ją jeść też bez dodatków. Zwykle spożywana jest na śniadanie. Oprócz Indii paratha popularna jest też w Pakistanie, skąd pochodzi, czy w Bangladeszu.
8. Bánh mì, Wietnam, ocena: 4,7
Istnieje wiele różnych odmian tych wietnamskich kanapek, ale łączy je wspólny składnik - chrupiąca francuska bagietka, która została przywieziona do Wietnamu w okresie kolonialnym. Dodatki mogą być zróżnicowane - kanapki wypełnia się różnymi rodzajami mięs, na przykład kurczakiem, wieprzowiną czy wołowiną, ale i wędlinami lub owocami morza, a także warzywami, na przykład ogórkiem, wraz z dodatkami takimi, jak chili, kolendra, czosnek i majonez.
🇻🇳 There are different versions of Bánh mì, depending on what is the main ingredient - it can be chicken, pork, beef, seafood, cold cuts, or pâtés, sausages, and terrines. What's your favorite version?
Posted by TasteAtlas on Wednesday, December 11, 2019
7. Carnitas, Meksyk, ocena: 4,7
To meksykańskie danie, pochodzące ze stanu Michoacán. Dosłownie tłumaczy się je jako "małe kawałki mięsa". Zrobione jest z wieprzowiny duszonej, pieczonej lub wolno gotowanej przez kilka godzin, a następnie podgrzanej, aby uzyskać chrupkość na zewnątrz. Podaje się je z tortillą w towarzystwie salsy, fasolki, guacamole, limonki lub świeżych warzyw.
CARNITAS Frim: Michoacán, Mexico 🇲🇽 Read more: www.tasteatlas.com/carnitas Rating: 4.4 ⭐⭐⭐⭐ Carnitas (little meats) is...
Posted by TasteAtlas on Monday, November 18, 2019
6. Tacos, Meksyk, ocena: 4,7
To tradycyjne danie w Meksyku, a jego historia sięga XVIII wieku. Są to cienkie tortille zawinięte z różnymi dodatkami. W stanie Sonora je się klasyczne carne asada, czyli tacosy z grillowanymi plastrami mięsa, salsą, cebulą, guacamole i plastrem limonki. Z kolei w stanie Baja głównym składnikiem jest smażona ryba, kapusta i sos majonezowy.
TACOS DE PESCADO, Baja California, Mexico 🇲🇽 ⭐ Average rating: 4,1 💯 #28 best-rated Mexican street food ➡️...
Posted by TasteAtlas on Friday, August 6, 2021
5. Espetos, Hiszpania, ocena: 4,8
To hiszpańskie grillowane sardynki, których tradycja sięga XIX wieku. Dziś zazwyczaj przyrządza się je poprzez nabicie kilku sardynek na specjalny pręt, doprawienie ich solą i grillowanie na otwartym ogniu. Gdy sardynki się upieką i zyskają złocisty kolor, skrapla się je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Espetos in 🇪🇸 Pedregalejo, Spain www.tasteatlas.com/espetos www.tasteatlas.com/province-of-malaga 📷 instagram.com/mav_malaga
Posted by TasteAtlas on Wednesday, July 31, 2019
4. Karaage, Japonia, ocena: 4,8
Karaage to nazwa techniki gotowania, w której małe kawałki mięsa, przeważnie kurczaka, ale także ryby, marynuje się, obtacza w mące i smaży na głębokim tłuszczu. Mają formę popularnych nuggetsów i zazwyczaj podaje się je z kawałkami cytryny i majonezem. Przyrządzone w ten sposób przysmaki są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.
3. Roti Canai, Malezja, ocena: 4,9
Tradycyjny malezyjski przysmak, choć uważa się, że został przywieziony z Indii. To maślany chlebek przyrządzany z cienko rozwałkowanego, a następnie wielokrotnie złożonego i usmażonego ciasta. Jego struktura jest jednocześnie chrupiąca i puszysta. Zazwyczaj podaje się go w tradycyjnej okrągłej formie jako dodatek do curry.
Posted by Cookings By Maria on Friday, April 10, 2020
2. Scallion Pancake, Chiny, ocena: 4,9
Płaski chlebek zrobiony z pszennej mąki wymieszanej z olejem i drobno zmielonymi szalotkami. Często dodaje się do niego też pieprz, koper i ziarna sezamu. Zazwyczaj podawany jest na gorąco, pokrojony w kawałki z sosem sojowym. To jeden z najbardziej popularnych street food’ów w Chinach i na Tajwanie.
1. Guotie, Chiny, ocena: 4,9
To północno-chińskie pierożki. Kulinarna legenda głosi, że to "danie, o którym zapomniał kucharz". Pierożki miały powstać, gdy pewien roztargniony człowiek, gotując pierogi na parze, zapomniał o nich i pozwolił całej wodzie się wygotować, wskutek czego przywarły do woka. Obecnie efekt ten uzyskuje się podsmażając surowe pierogi na oleju, a następnie zalewając niewielką ilością wody i gotując pod przykryciem. Zazwyczaj nadziewane są mieloną wieprzowiną, kapustą pekińską, imbirem, szalotkami i winem ryżowym. Mają jednocześnie miękką i chrupiącą konsystencję. Ich kształt powinien zawsze być podłużny, aby łatwiej było je postawić podczas gotowania.
Autorka/Autor: pb//az
Źródło: Taste Atlas
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock