- Największym producentem, konsumentem i eksporterem oliwy na świecie jest Unia Europejska, w krajach członkowskich rocznie powstaje około dwóch milionów ton oliwy;
- fałszowanie oliwy to obecnie powszechna praktyka, producenci zarabiają miliony euro na sprzedaży mieszanek olejów, które przedstawiają jako czystą extra virgin;
- na etykiecie butelki zawierającej prawdziwą oliwę extra virgin powinno znajdować się kilka kluczowych informacji, na przykład data zbioru owoców;
- przed laty w Hiszpanii, z powodu spożycia mieszanki olejów spożywczych z toksyną, zachorowało 20 tysięcy osób, ponad 300 z nich zmarło.
Podchodzę do półki sklepowej i przeglądam butelki, jedną po drugiej. Pomijam te w bezbarwnym szkle, bo wiem, że światło słoneczne psuje oliwę. W końcu wybieram taką ciemnozieloną, z włoską flagą na etykiecie. Jest napis "Made in Italy" i nawet "freshly squeezed olives". Wszystko się zgadza, to będzie extra virgin - zakładam.