Włoska kuchnia w Polsce. "Chcemy przekazywać gościom fragmenty prawdziwych Włoch"

VITAlia Mikołajewskiej

Włoska kuchnia w Polsce. "Chcemy przekazywać gościom fragmenty prawdziwych Włoch"

Koncepcja tego miejsca opiera się na średnich i małych producentach bardzo skupionych na jakości - mówił Fabiano Burani, który razem z Alessandro Vanzim prowadzi sklep "Włoski Mąż" z włoskimi delikatesami. Sami wybierają sobie, co importują, ale przyprowadzają też włoskie tradycje prowadzenia delikatesów. Jak wskazał Fabiano, są oni tu po to, "żeby przekazywać włoską kulturę, która w ostatnich latach i tak mocno zakorzeniła się w Polakach". - Chcemy przekazywać gościom fragmenty prawdziwych Włoch, nie takie ze sklepów z pamiątkami - dodał. Alessandro zwrócił uwagę, że koszty ich produktów są również w wyższych cenach ze względu na ich jakość. Zaznaczył, że jeśli nie ma dużego ruchu, to bardzo lubią rozmawiać z klientami. - Polaków kochają Włosi, dużo Polaków kocha Włochy - dodał.

Opis programu

Dziennikarka programu "Polska i Świat" TVN24, Maria Mikołajewska zazwyczaj opowiada widzom o tym, co dzieje się w polityce, Kościele, o polskim społeczeństwie. W swoim vlogu przybliży jednak sytuację we Włoszech - kraju, w którym mieszkała i uczyła się, a który obecnie mierzy się z kryzysem pandemii COVID-19. "Ja codziennie robię sobie aperitivo na dachu, kiedy kończę pracę", opowiada jeden ze szkolnych znajomych dziennikarki. A ta praca to wspieranie firm, które otrzymują pomoc państwa przy zwolnieniach pracowników, wywołanych przez koronawirusa. Jak dziś wygląda życie we Włoszech?