Audio: Tak jest
Sylwia Majcher, dr Leszek Mellibruda
Jak nie marnować jedzenia w czasie świąt i po świętach? Psycholog społeczny dr Leszek Mellibruda, nie ma wątpliwości, że wigilijne stoły znowu będą się uginać. - Ludzie mówią, że nie mają pieniędzy, ale wydadzą ostatni grosz. (…) 12 potraw jest symbolem, ale będą też tacy, którzy będą do nich wliczać cukier i sól – zauważa gość drugiej części "Tak jest". Dziennikarka Sylwia Majcher przypomina, że rocznie marnujemy pięć milionów ton żywności. W grudniu najwięcej. Jak wynika z raportu Kantar Public, aż 39 procent badanych przyznało się do wyrzucania jedzenia. Sałatka i pieczywo to produkty, które najczęściej lądują w koszu. Zdaniem Sylwii Majcher "jedzenie jest po prostu za tanie". Sugeruje też, by świątecznymi daniami podzielić się z zaproszonymi gośćmi.