Tak jest
Andrzej Polan, Grzegorz Łapanowski
Co musi się znaleźć na wigilijnym stole? O tym Andrzej Morozowski rozmawiał ze swoimi gośćmi w trzeciej części programu "Tak jest" w TVN24. Według kucharza i restauratora Andrzeja Polana "wszystko to, co jest związane z tradycją - jajko w różnej postaci, do tego wędzonki, dobre pieczywo, ciasto, sałatki, chrzan". - To, co pojawiło się w święconce, powinno się pojawić w bardziej rozbudowanej formie na stole - zaznaczył. Zdaniem Grzegorza Łapanowskiego (Fundacja Szkoła na Widelcu) jest to zależne, "w którym miejscu w Polsce jesteśmy". - U mnie na przykład faszerowane jajka, obowiązkowo żur, ale tym roku będą też przepiórcze jajka po szkocku - dodał. Jak wyznał Polan, dla niego "Święta Wielkanocne to jest przede wszystkim spotkanie rodzinne i początek nowego życia, bo rozpoczyna się wiosna". Dla Grzegorza Łapanowskiego kuchnia jest takim miejscem, gdzie może odetchnąć od polityki i zajmowania się sprawami ekonomicznymi. - Kiedyś studiowałem nauki polityczne, dzisiaj zdecydowanie wolę zajmować się jedzeniem, chociaż i polityka, i ekonomia także bardzo dotyczą kuchni - przyznał.