W wielu miejscach w końcu pojawiły się grzyby. Jednak Główny Inspektorat Sanitarny zaleca ostrożność przy ich zbieraniu. Szczególnie w miejscach, które ucierpiały na skutek ostatniej powodzi.
"Nie zaleca się zbierania i spożywania grzybów rosnących na terenach, przez które przeszła powódź, gdyż fala powodziowa niosła ze sobą różne zanieczyszczenia, które są łatwo wchłaniane przez te organizmy, więc razem z nimi możemy zjeść substancje - np. metale ciężkie - niebezpieczne dla zdrowia" - uzasadnia Marek Waszczewski.
ZOBACZ TEŻ: Ruszyły masowe kontrole sklepów
Jakich grzybów nie zbierać
GIS apeluje również, żeby nie zbierać grzybów nieznanych i, jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do jadalności danego osobnika, pozostawić go w lesie i nie wkładać do koszyka. - Poza tym w każdej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej dyżurują grzyboznawcy albo klasyfikatorzy grzybów - jeżeli mamy wątpliwości, co do naszych zbiorów, możemy od nich bezpłatnie uzyskać poradę w godzinach pracy stacji - radzi rzecznik GIS.
Waszczewski zauważa także, iż grzyby, chociaż bardzo smaczne i popularne w naszej kuchni, nie są dla każdego - grupami osób, które powinny ich unikać są przede wszystkim małe dzieci oraz osoby cierpiące na zaburzenia układu pokarmowego, ponieważ grzyby, pomimo swoich walorów smakowych, są ciężkostrawne.
ZOBACZ TEŻ: Nawet 5 tysięcy złotych kary za zbieranie grzybów
Grzyby dla początkujących
Rzecznik GIS zwraca również uwagę, że początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ wśród nich nie ma gatunków śmiertelnie trujących, w przeciwieństwie do grzybów blaszkowych. - Niestety, zdarzają się grzybowe pomyłki, które mogą się skończyć tragicznie. W sierpniu tego roku był przypadek dziecka, które po spożyciu muchomora sromotnikowego musiało zostać poddane przeszczepowi wątroby - podkreśla Waszczewski.
W sierpniu GIS wyjaśniał, że główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych gatunków. Inspektorat zaznaczył, że pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia mogą wystąpić nawet po kilkunastu godzinach.
Bezpieczne grzybobranie
Teraz Marek Waszczewski wskazuje, że Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie uruchomiła przy ulicy Żelaznej 79, w swojej siedzibie, wystawę pt. "Poznaj grzyby, unikniesz zatrucia". - Zapraszamy na tę wystawę zwłaszcza szkoły z terenu województwa mazowieckiego - można się wcześniej umówić i zamówić lekcję ze specjalistą, który wyjaśni dzieciom zasady bezpiecznego grzybobrania - proponuje rzecznik GIS. Dodaje, że jeśli komuś nie jest po drodze do stacji sanepidu, dobrze jest korzystać z atlasów, ale także z mobilnych aplikacji do rozpoznawania grzybów.
ZOBACZ TEŻ: Ta dieta poprawia myślenie, pamięć i koncentrację? Nowe badania i zalecenia
Autorka/Autor: wac//am
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock