Nie należy zbierać grzybów na terenach popowodziowych - mówi Marek Waszczewski, rzecznik prasowy Głównego Inspektora Sanitarnego. W sezonie grzybowym wymienia też inne informacje ważne dla zbieraczy.
W wielu miejscach w końcu pojawiły się grzyby. Jednak Główny Inspektorat Sanitarny zaleca ostrożność przy ich zbieraniu. Szczególnie w miejscach, które ucierpiały na skutek ostatniej powodzi.
"Nie zaleca się zbierania i spożywania grzybów rosnących na terenach, przez które przeszła powódź, gdyż fala powodziowa niosła ze sobą różne zanieczyszczenia, które są łatwo wchłaniane przez te organizmy, więc razem z nimi możemy zjeść substancje - np. metale ciężkie - niebezpieczne dla zdrowia" - uzasadnia Marek Waszczewski.
ZOBACZ TEŻ: Ruszyły masowe kontrole sklepów
Jakich grzybów nie zbierać
GIS apeluje również, żeby nie zbierać grzybów nieznanych i, jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do jadalności danego osobnika, pozostawić go w lesie i nie wkładać do koszyka. - Poza tym w każdej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej dyżurują grzyboznawcy albo klasyfikatorzy grzybów - jeżeli mamy wątpliwości, co do naszych zbiorów, możemy od nich bezpłatnie uzyskać poradę w godzinach pracy stacji - radzi rzecznik GIS.
Waszczewski zauważa także, iż grzyby, chociaż bardzo smaczne i popularne w naszej kuchni, nie są dla każdego - grupami osób, które powinny ich unikać są przede wszystkim małe dzieci oraz osoby cierpiące na zaburzenia układu pokarmowego, ponieważ grzyby, pomimo swoich walorów smakowych, są ciężkostrawne.
Grzyby dla początkujących
Rzecznik GIS zwraca również uwagę, że początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ wśród nich nie ma gatunków śmiertelnie trujących, w przeciwieństwie do grzybów blaszkowych. - Niestety, zdarzają się grzybowe pomyłki, które mogą się skończyć tragicznie. W sierpniu tego roku był przypadek dziecka, które po spożyciu muchomora sromotnikowego musiało zostać poddane przeszczepowi wątroby - podkreśla Waszczewski.
W sierpniu GIS wyjaśniał, że główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych gatunków. Inspektorat zaznaczył, że pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia mogą wystąpić nawet po kilkunastu godzinach.
Bezpieczne grzybobranie
Teraz Marek Waszczewski wskazuje, że Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie uruchomiła przy ulicy Żelaznej 79, w swojej siedzibie, wystawę pt. "Poznaj grzyby, unikniesz zatrucia". - Zapraszamy na tę wystawę zwłaszcza szkoły z terenu województwa mazowieckiego - można się wcześniej umówić i zamówić lekcję ze specjalistą, który wyjaśni dzieciom zasady bezpiecznego grzybobrania - proponuje rzecznik GIS. Dodaje, że jeśli komuś nie jest po drodze do stacji sanepidu, dobrze jest korzystać z atlasów, ale także z mobilnych aplikacji do rozpoznawania grzybów.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock