Grzyby

Grzyby

Białe trufle. Te grzyby osiągają teraz w Słowenii zawrotne ceny

W lasach słoweńskiej Istrii trwa sezon na białe trufle. Tegoroczne zbiory okazały się wyjątkowo skromne z powodu niesprzyjających warunków pogodowych, co sprawiło, że ceny grzybów są zawrotne. Doświadczone rodziny zbieraczy przyznają, że to jeden z najtrudniejszych sezonów od dziesięcioleci, a zmiany klimatu coraz silniej wpływają na dostępność trufli.

Te grzyby są ukryte pod ziemią, rosną w Polsce

Gąski zielonki to grzyby, które są schowane pod ziemią. Ich zielonkawy kolor sprawia, że doskonale wtapiają się w podłoże i trudno jest je dostrzec. Zaczął się listopad, a wciąż można natknąć się na nie w lasach. Zobacz, jak wygląda ich zbieranie.

Niewidzialna epidemia. Grzybice w Polsce równie częste jak choroby cywilizacyjne

Grzybice dotykają rocznie ponad 100 tysięcy osób w Polsce, a część z nich przebiega śmiertelnie - alarmują naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego, którzy po raz pierwszy w historii, przy współpracy z University of Manchester, oszacowali rzeczywistą skalę tego problemu. I ostrzegają: problem jest porównywalny z chorobami cywilizacyjnymi, ale wciąż pozostaje niedostrzegany.

Ten internetowy trend "może doprowadzić do tragedii"

Wszelkie eksperymenty z muchomorami, popularne w internecie, mogą skończyć się źle dla naszego zdrowia - przestrzega toksykolożka profesor Natalia Pawlas. Jak wyjaśniła ekspertka, nawet jadalne gatunki mogą być niebezpieczne z uwagi na swoje podobieństwo do trujących kuzynów.

Grzyby. Już nawet nasi przodkowie mogli się nimi zajadać

Grzyby stanowią ważny element diety ssaków naczelnych i mogły być źródłem pożywienia dla przodków człowieka - uważają naukowcy. Jak wynika z najnowszych badań, dzięki nim zwierzęta nie tylko uzupełniają ważne składniki odżywcze, lecz także unikają walki o jedzenie z silniejszymi osobnikami.