żywność

żywność

Robin Hoodzi Zaułków zaatakowali

Nie cofamy się do średniowiecza, to teraźniejszość. Okazuje się, że książęta złodziei są wśród nas. W Kanadzie aktywiści nazywający się Robin Hoodami Zaułków zaatakowali - podał dziennik "The Guardian".

Choroby zapalne jelit coraz częstsze. Jest jedna istotna przyczyna

Choroby takie, jak Leśniowskiego-Crohna (ChLC) czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG), dotykają głównie młodych ludzi i są coraz powszechniejsze w krajach Unii Europejskiej. Jednym z powodów może być wysokoprzetworzona żywność, a konkretnie popularne substancje chemiczne stosowane jako zagęstniki. Co powoduje w organizmie?

Jesz słodycze i fast foody? Narażasz się na nowotwór w młodym wieku

W ostatnich latach wykrywa się więcej wczesnych raków jelita grubego, czyli u osób przed 50. rokiem życia. To wina genów? W zdecydowanie większym stopniu niż obciążenia rodzinne za wczesne zachorowania na tę chorobę odpowiadają modyfikowalne czynniki. Nowe badanie pokazuje, jak bardzo szkodliwa w tej kwestii jest ultraprzetworzona żywność.

Bolący brzuch po glutenie? To może być efekt nocebo

Międzynarodowy zespół badaczy sprawdził, czym naprawdę jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS). Analiza, opublikowana w czasopiśmie "The Lancet", wskazuje, że nadwrażliwość na gluten w rzeczywistości nie wynika z glutenu, ale ze sposobu, w jaki jelita i mózg oddziałują ze sobą. - U niektórych osób samo oczekiwanie negatywnej reakcji po jedzeniu może nasilać objawy - mówiła główna autorka badania, dr Jessica Biesiekierski z Uniwersytetu w Melbourne.

Lepsze posiłki w szpitalach? Ministerstwo Zdrowia chce przedłużyć program

Do końca roku ma potrwać pilotaż programu "Dobry posiłek w szpitalu". Pierwotnie miał się zakończyć we wrześniu, ale resort zdrowia chce, żeby żywienie w placówkach medycznych zaczęło wreszcie odpowiadać potrzebom związanym z leczeniem. - Właściwe wsparcie żywieniowe może skrócić czas hospitalizacji i poprawić rokowanie - wskazywała w rozmowie z tvn24.pl doktor Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk kliniczny.

Szkolne lunchboxy. Co powinno się w nich znaleźć? 

O tym, że warto zadbać o "śniadaniówkę" lub szkolny lunchbox, przypominali lekarze, teraz przypominają eksperci do spraw żywienia. - Dzięki temu dzieci nie będą podjadać niezdrowych przekąsek w szkole i sięgać po słodzone napoje - mówi w rozmowie z tvn24.pl Olga Makiewicz, dietetyczka. Zauważa, że włączanie kilkulatków do przygotowywania posiłków daje im poczucie sprawczości. Jakie przepisy warto wypróbować?