Więcej wapnia w diecie nie uchroni przed złamaniami

Więcej wapnia to mocniejsze kości? Nie po 50. roku życia...
Więcej wapnia to mocniejsze kości? Nie po 50. roku życia...
Źródło: Shutterstock
Zwiększenie spożycia wapnia poprzez włączenie większej ilości źródeł tego składnika mineralnego w codzienne menu nie zminimalizuje ryzyka złamań u osób starszych. Taką tezę ogłosili naukowcy na łamach magazynu medycznego "The BMJ".

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

Zespół naukowców z Nowej Zelandii przeanalizował szereg dostępnych danych pochodzących z wcześniej przeprowadzonych badań klinicznych mających na celu obserwację skutków włączenia większej ilości źródeł wapnia - zarówno pochodzenia naturalnego, jak i dostarczanego w postaci tabletki - u kobiet i mężczyzn po 50. roku życia. Swoje wyniki opublikowali na łamach magazynu medycznego "The BMJ".

Ani zdrowsze, ani twardsze

Pierwsze badanie wykazało, że nawet przy znacznym zwiększeniu codziennej dawki wapnia gęstość kości wzrastała jedynie o 1-2 proc., co "jest mało znaczące klinicznie w kwestii faktycznego zmniejszenia łamliwości kości". Drugie badanie nie dostarczyło natomiast dowodów klinicznych na to, że spożycie wapnia przez osoby po 50. roku życia zapobiega łamliwości.

Ostrożnie z suplementami

Profesor Karl Michaelsson z Uniwersytetu w Uppsali w Szwecji podkreślił, że rekomendowanie osobom w podeszłym wieku zwiększenia ilości wapnia jest dość ryzykowne. Dlaczego? Ano dlatego, że suplementy mogą niekorzystnie współdziałać z pozostałymi lekami, jakie ludzie starsi zaczynają przyjmować w związku z coraz dłuższą listą chorób i dolegliwości.

Dieta czy trening - jak o siebie dbamy? Rozmawiają eksperci

Dieta czy trening - jak o siebie dbamy? Rozmawiają eksperci

Autor: stella/map / Źródło: science daily

Czytaj także: