Wykwintna zawartość lunch-boxów w pracy? A dlaczego by nie? Poznaj przepisy, którymi w najnowszym odcinku programu "Menu z pudełka" podzielił się Kuba Korczak, autor festiwalu GOOD FOOD FEST.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Fakt, że żyjemy szybko, a godziny pracy coraz bardziej się wydłużają, nie powinien być przeszkodą w zdrowym stylu życia. Zamiast kupować byle co biegając po mieście warto przygotować sobie przepyszne dania w domu, które bez trudu można zapakować do lunch-boxa i zabrać do pracy.
W najnowszym odcinku "Menu z pudełka" dowodzenie w kuchni przejął Kuba Korczak, poszukiwacz smaków, szef kuchni, doradca kulinarny i meloman, będący autorem warszawskiego festiwalu kulinarnego GOOD FOOD FEST. Jego propozycje są zarówno wykwintne, jak i całkiem proste w przygotowaniu.
Owsianka z suszonymi figami i kozim serem
Owsiankę nie jest trudno przygotować. Wystarczy płatki owsiane wrzucić do mleka i zagotować, a w międzyczasie uprażyć orzechy, które na koniec należy obtoczyć w miodzie ze szczyptą chili. Ziołową oliwę przygotuj rozcierając liście ulubionego zioła w moździerzu najpierw solo, a potem z kilkoma kroplami oliwy. Pokrój w plasterki figi i pleśniowy ser kozi, zasypując cukrem roztartym w moździerzu wcześniej z lawendą. Skarmelizuj go podpalając specjalnym palnikiem.
Gdy płatki będą gotowe dorzuć figi i zapakuj do słoika lub lunch-boxa, kładąc najpierw owsiankę, a następnie polej odrobiną oliwy ziołowej, przykrywając plastrami sera i zasypując pokruszonymi orzechami w miodzie z nutką chilli.
Spring-rollsy z pęczakiem i wędzonym halibutem
Smakują równie dobrze na zimno, jak i na ciepło. Ich przygotowanie zacznij od ugotowania pęczaku i zamarynowania boczniaków, które należy zalać oliwą i dodać do nich kilka ząbków czosnku, uprzednio je miażdżąc, siekając i rozcierając oraz posypując w międzyczasie solą. Dopraw tymiankiem i cynamonem i wymieszaj tak, aby grzyby były możliwie jak najstaranniej otoczone marynatą a następnie podsmaż.
Porwij potrzebną ilość liści jarmużu, a halibuta wędzonego odsącz. Zdejmij z niego skórę i oddziel mięso od ości. Dip przygotuj obierając i ścierając na tarce imbir do naczynia, w którym go zmiksujesz wraz ze świeżym ananasem.
Papier ryżowy namocz. Gdy będzie gotowy rozłóż i nałóż składniki: odrobinę jarmużu, kawałki halibuta, pokrojone w pasy boczniaki i dodając pęczak. Zwiń, ubijając składniki tak, aby spring-rollsy były sprężyste.
Caviche z karpia z salsą pomidorową i grzankami z palonym masłem
To danie przygotujesz bez poddawania ryby wpływowi temperatury. Należy je pokroić w kostkę i zamarynować sokiem z cytryny, dodając do niej odrobinę oliwy, zioła, skórkę z połowy cytrusa, sól i pieprz. Do ryby dodaj poszatkowaną w drobne piórka szalotkę i wstaw na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu dodaj odrobinę oliwy i kolendrę.
Aby przygotować salsę do grzanek serwowanych do caviche z karpia wystarczy że pokroisz w kostkę pomidora, którego należy wymieszać z solą, aby puścił sok.Wylej go, dodaj pieprz, szalotkę i czosnek oraz kilka listków bazylii. Wymieszaj, dodając kilka kropel oliwy.
Grzanki, czyli pokrojoną w kromki bagietkę, wrzuć do miski i zalej z premedytacją spalonym masłem, dodając szczyptę soli i mieszając wszystko ze sobą.
Smacznego!
Autor: stella/rp / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo ctive