Kupując warzywa i owoce, zastanawiasz się, czy musisz chować je do lodówki? Są takie, którym niska temperatura nie służy, bo tracą cenne witaminy.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Większość warzyw i owoców powinniśmy trzymać w lodówce, ponieważ na dłużej pozostają świeże.
Niską temperaturę lubi brukselka, por czy kapusta. Pomidory przechowywane w lodówce są w stanie wytrzymać nawet miesiąc. Niestety tracą przez to smak, przestają być soczyste, a na ich skórce pojawiają się przebarwienia.
Z owoców do lodówki włóż te delikatne, sezonowe, takie jak maliny, truskawki, borówki, jagody, poziomki. W chłodnym miejscu dobrze przechowują się również jabłka i gruszki.
Warzywa i owoce, które trafią do lodówki, najlepiej układać w dolnych szufladach wyłożonych papierowymi ręcznikami, które wchłoną wilgoć.
Do lodówki nie wkładaj...
Cytrusy szybciej psują się w lodówce. Na ich skórce pojawiają się przebarwienia i biały nalot, a owoce tracą też swój niepowtarzalny smak oraz zapach.
W chłodnym miejscu nie należy przechowywać egzotycznych owoców takich jak awokado, mango, ananas czy banan. Lodówka nie sprzyja także ogórkom, cukinii i pomidorom. Robią się niesmaczne i mogą się szybciej psuć. Do lodówki nie powinny trafić także ziemniaki, ponieważ mogą zgnić.
Cebula i czosnek
Lodówka to najgorsze miejsce na przechowywanie czosnku. Warzywo szybko zaczyna mięknąć, kurczyć się i pleśnieć. Czosnek najlepiej czuje się w papierowej torbie w ciemnym i suchym miejscu. Tymczasem cebula pozostawiona w lodówce mięknie i wytwarza nieprzyjemny zapach. Najlepiej przechowywać ją w zaciemnionym i suchym miejscu z dostępem do świeżego powietrza.
Autor: AD/map / Źródło: x-news
Źródło zdjęcia głównego: wikipedia.commons