O ile jako dzieci zajadaliśmy się wszystkim bez większych konsekwencji, tak z wiekiem musimy coraz bardziej uważać na to, co znajduje się na naszym talerzu. Oto produkty, które pozwolą być w formie bez względu na wiek.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Nieodpowiednia dieta nie tylko doda Ci zbędnych kilogramów, ale spowoduje też, ze twoja skóra będzie wyglądać starzej niż powinna. Poniżej przedstawiamy pięć różnych składników, dzięki którym Twoje ciało będzie wyglądało pięknie w każdym wieku.
Piątka najlepszych
Herbata Rooibos
Picie tej popularnej herbaty z RPA może dać nam wiele korzyści. Jest ona idealnym przeciwutleniaczem, który pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Łosoś
Zdrowe tłuszcze Omega-3, które posiada ta smaczna ryba, są powszechnie znane. Pomagają one np. zwalczyć stany zapalne. Łosoś jest idealnym źródłem wapnia i witaminy D - składników niezbędnych do utrzymania zdrowych kości. W połączeniu z np. nisko tłuszczowym serem, łosoś jest nie tylko pysznym daniem, ale też bombą witaminową dla naszego organizmu.
Jagody
Wraz z wiekiem wzrasta ryzyko wystąpienia raka. Na szczęście istnieją produkty, które naturalnie posiadają właściwości antyrakotwórcze. Jednym z nich są jagody. Niskokaloryczne, słodkie i bogate w smaku niebieskie owoce są bogate w błonnik i witaminę C, która jest cennym przeciwutleniaczem. O tej porze roku dostaniesz jagody bez problemu na pobliskim straganie, a w połączeniu z jogurtem będą świetną alternatywą dla pełnego cukru deseru.
Owies
To łatwo dostępne zboże jest cennym źródłem witamin i minerałów. Owies jest naturalnie bogaty w błonnik. Składnik ten pomaga pozbyć się z organizmu niechcianego cholesterolu. Utrzymanie cholesterolu na właściwym poziomie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego serca. Owies jest idealną propozycją na śniadanie - w połączeniu z cynamonem i jabłkiem tworzy smaczny, zdrowy posiłek.
Brukselka
To nielubiane warzywo ma w sobie wiele dobrego. Jedząc brukselkę, fundujesz swojemu organizmowi potężny zastrzyk witamin z grupy B, które wspierają Twój układ odpornościowy i metabolizm białek. Utrzymanie odpowiedniej ilości witamin z grupy B w naszym ciele zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i raka. Brukselka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy obtoczyć ją w oliwie i ziołach i upiec na blaszce. Odpowiednia dieta jest kluczem nie tylko do wymarzonej sylwetki, ale i do zdrowego, pełnego energii ciała.
Autor: dw/map / Źródło: foxnews.om
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock