Wszyscy wiedzą, że jabłka są zdrowe, ale czy dokładnie wiemy, co jest w nich takiego dobrego? Sprawdź, jakie korzyści niesie ze sobą jedzenie tych owoców.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Jabłka są smaczne i zdrowe. Ten całoroczny owoc ma wiele zalet, a biorąc pod uwagę fakt, że Polska jest jednym z czołowych producentów jabłek na skalę światową, powinniśmy jeść ich dużo.
Zawierają wapń
Dzięki temu, że zawierają wapń, jabłka wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Jednak składnik ten odgrywa też istotną rolę w krzepnięciu krwi i przewodzeniu impulsów bioelektrycznych w organizmie.
Mają w sobie błonnik
Błonnik zawarty w jabłkach pomaga regulować poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Obniża on także ciśnienie tętnicze krwi i poprawia perystaltykę jelit. Błonnik zmniejsza też uczucie głodu.
Są sycące
Jabłka bardzo dobrze sprawdzają się podczas diety, ponieważ są niskokaloryczne, ale także sycące. To także zawdzięczają błonnikowi, który sprawia, że uczucie sytości trwa dłużej.
Podnoszą odporność
Dzięki zawartości witaminy C wspomagają układ odpornościowy. Dla najmłodszych najlepsza jest forma łatwostrawnego przecieru z jabłek. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C.
Zawierają pektyny
Pektyny znajdujące się w skórce jabłek pomagają oczyszczać organizm z trujących substancji. Podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie (takie jak kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. Zatem o jedzeniu jabłek powinni pamiętać głównie nałogowi palacze i mieszkańcy dużych miast.
Pektyna zmniejsza także poziom złego cholesterolu i zapobiega jego odkładaniu się w żyłach.
Działają moczopędnie
Owoc ma działanie moczopędne, dzięki czemu może m.in. zmniejszać obrzęki. Jedzenie jabłek jest także wskazane dla osób z wysokim ciśnieniem krwi, a także tych, które się odchudzają.
Są źródłem kwercetyny
To związek chemiczny, który działa ochronnie przed pojawieniem się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę. Kwercetyna jest także składnikiem wielu preparatów stosowanych w leczeniu rozmaitych alergii.
Autor: zupi/map / Źródło: X-News, wikipedia
Źródło zdjęcia głównego: Pixabay (CC-BY-SA) / jill111