Chińska medycyna dzieli potrawy na pięć grup - wyziębiające, wychładzające, obojętne, rozgrzewające i gorące. Aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował, powinniśmy zachować pomiędzy nimi równowagę, a w trakcie jesieni nie możemy zapomnieć o tych rozgrzewających.
Dieta na sezon jesienno-zimowy powinna być rozgrzewająca. Nasz organizm potrzebuje więcej energii, aby utrzymać prawidłową temperaturę ciała. O tej porze roku należy spożywać posiłki serwowane na ciepło, a dodatkowo urozmaicić swój jadłospis o pokarmy pobudzające naszą energię. Oto najważniejsze z nich:
Papryczka chili
Na nasz organizm działa podobnie jak bieganie. Oprócz swoich właściwości rozgrzewających, wyzwala endorfiny. Dodatkowo oczyszcza drogi oddechowe. Swoje wartości zawdzięcza zawartości kapsaicyny, która jest trucizną. Jednak ilość jej jest tak znikoma, że nie wpływa negatywnie na organizm człowieka.
Miód
Miód działa antybakteryjnie, a także wzmacnia i pobudza nasz układ odpornościowy. Pomoże więc w walce z zarazkami i w powrocie do zdrowia. Jesienią na przeziębienia i dolegliwości górnych dróg oddechowych najlepszy będzie miód lipowy, który działa wykrztuśnie i przeciwgorączkowo. Miodem warto zastąpić cukier w herbacie. Będzie i zdrowsza i smaczniejsza.
Cynamon, imbir, pieprz
Te przyprawy nas rozgrzeją. Cynamon działa odkażająco, hamuje rozwój bakterii. Zwłaszcza jesienią, kiedy łatwo o przeziębienie i choroby, warto dodać szczyptę tej przyprawy do kawy lub herbaty. Okaże się to pomocne w leczeniu infekcji gardła.
Podobne właściwości ma niezastąpiony napar z imbirem cytryną i miodem. Jest świetnym lekarstwem na przeziębienia i pysznym napojem. Do tego możemy dodać szczyptę pieprzu, który również ma właściwości rozgrzewające.
Ważne też, by tak doprawiony napój pić gorący, ponieważ tylko wtedy będzie skuteczny.
Papryka
To typowe warzywo jesieni. Czerwona papryka ma w sobie dużo witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, a także spowalnia proces powstawania zmarszczek, co może być istotne dla pań.
Orzechy włoskie
Jesień to czas orzechów, są wtedy najlepsze. Dostarczą nam porządnej dawki energii. Do tych najzdrowszych należą orzechy włoskie, które są bogatym źródłem fosforu, doskonale wpływającego na pracę mózgu. Mogą zastąpić w diecie ryby - 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwas omega-3.
Czosnek i cebula
Czosnek i cebula działają antywirusowo i przeciwzapalnie. Czosnek to najlepszy naturalny antybiotyk podczas przeziębienia. Dwa lub trzy ząbki surowego czosnku dziennie wystarczą, aby wspomóc organizm w walce z infekcją.
Cebula należy do najbardziej rozgrzewających z warzyw, a dodatkowo łagodzi bóle reumatyczne. Służy sercu, chroni przed nowotworami i łagodzi objawy infekcji. Najbardziej wartościowa jest surowa. Dla tych, którym nie przeszkadza specyficzny smak, polecamy najlepszy domowy sposób na jesienno-zimowe przeziębienia - syrop z cebuli.
Owoce suszone
Posiadają wiele cennych składników, takich jak witamina C i kwas foliowy. Są świetnym dodatkiem do porannej owsianki ze szczyptą cynamonu. Taki posiłek to rewelacyjny sposób na poranne rozgrzanie organizmu.
Pietruszka
Nie tylko rozgrzeje, ale również pomoże kobietom, którym doskwierają bóle miesiączkowe. Ponadto łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie oraz pomaga w leczeniu kamicy nerkowej. Jest dobra przy zwalczaniu wzdęć.
Fasola
Dania z fasoli są rozgrzewające i sycące. Wzmacniają system odpornościowy i nerwowy. Gęste potrawy z dodatkiem czerwonej fasoli ze szczyptą chili są idealnym rozwiązaniem na jesienne obiady.
Kasza jaglana
Królowa kasz jest w stanie wyleczyć nas z infekcji katarowych. Jedząc ją przez trzy dni z dodatkiem rozgrzewających przypraw zauważymy znaczną poprawę w stanie naszego zdrowia i pożegnamy się z jesiennymi wirusami.
Autor: agr/jap / Źródło: TVN Meteo
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock