Lubisz żuć gumę miętową lub pić napar z mięty? Możesz mieć problemy żołądkowe

Mięta może powodować refluks
Mięta może wywoływać refluks
Źródło: TVN Meteo Active
Czy mięta rzeczywiście jest dobra na żołądek? O jej wątpliwych właściwościach zdrowotnych usłyszycie w programie "Aktywny ranking".

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW!

Istnieje przekonanie, że na kłopoty z żołądkiem najlepiej wypić napar miętowy. To tradycyjna receptura znana w każdym domu i najpopularniejsze zioło w domowych apteczkach. Mięta ma wiele właściwości leczniczych, jednak czasem efekt jej zastosowania jest odwrotny od oczekiwanego.

Refluks

Roślina ta może przyczyniać się do pojawienia nieprzyjemnych dolegliwości zwanych refluksem żołądkowo-przełykowym. Za jej przyczyną zarówno kwas żołądkowy, jak i treści pokarmowe mogą łatwiej cofać się do przełyku. Jest to dolegliwość, która dotyka miliony osób, a jej następstwami są zgaga, nieprzyjemne pieczenie w klatce piersiowej, a czasem także gorzki smak w ustach.

Mięta działa rozluźniająco na system zastawkowy, który zapobiega cofaniu się treści żołądkowej. Z tego powodu może wydostawać się ona do przełyku i ust, a stamtąd do płuc. Kwas żołądkowy może uszkodzić, a nawet zniszczyć wyściółkę przełyku.

Nie należy podawać naparu z mięty dzieciom cierpiącym na torsje, gdyż może ona nasilić odruch wymiotny.

Leczenie

Pierwszym krokiem do walki z refluksem powinna być zmiana nawyków związanych z trybem życia i dietą. Warto rozważyć ograniczenie spożycia mięty, a także innych substancji zwiększających ten rodzaj dolegliwości, takich jak: alkohol, czekolada, kofeina, tytoń, napoje gazowane, tłuste i ostre potrawy, cebula, owoce cytrusowe i pomidory.

Innymi skutecznymi sposobami są: pozbycie się nadwagi, uniesienie wezgłowia podczas snu, noszenie ubrań, które nie ściskają brzucha, jedzenie małych posiłków i zrezygnowanie z poobiedniej drzemki.

Autor: ab/rp / Źródło: TVN Meteo Active, drpiktel.com

Czytaj także: