Jedno jabłko ma zaledwie 55 kcal. Czyni go to zdrową i smaczną przekąską, nawet podczas stosowania diety. Oprócz tego posiada właściwości lecznicze. Dowiedz się, jakie zalety ma ten smaczny owoc.
Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny. Jabłka to wyjątkowe owoce, które są dostępne cały rok. Oprócz pysznego smaku skrywają w sobie mnóstwo dobra dla naszego zdrowia. Są pomocne w czasie biegunki i zaparcia, reumatyzmu, podagry i artretyzmu oraz chronią przed stanami zapalnymi. W jakich sytuacjach możemy je najbardziej docenić?
Uroda
Zawarty w jabłkach wapń wzmacnia zęby, włosy oraz paznokcie. To bardzo ważne, jeśli chcemy przez długie lata zachować piękny wygląd.
Odchudzanie
Ze względu na swoją niskokaloryczność świetnie sprawdzą się podczas diety. 100 g jabłka to około 30-50 kcal. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi są bardzo sycące. Są łatwe w przechowywaniu, możesz je nosić choćby w kieszeni.
Właściwości lecznicze
Przecier z jabłek jest łatwostrawny. Gotowane leczą biegunkę, a surowe pomogą w walce z zaparciami. U dzieci poprawiają odporność, a u starszych, gdy wybierzemy odmianę kwaśną, mogą pomóc w problemach z reumatyzmem.
Jabłko jest źródłem kwercetyny, która działa ochronnie przed pojawieniem się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo błonnik zawarty w jabłkach pomaga regulować poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.
Owoc ma także działanie moczopędne, dzięki czemu może zmniejszyć obrzęk nóg.
Dla palaczy
Pektyny zawarte w skórce jabłek pomagają oczyszczać nasz organizm z trujących substancji. Zapobiegają wchłanianiu metali ciężkich.
Jabłkowa potęga
Po Chinach, Stanach Zjednoczonych i Turcji jesteśmy czwartym na świecie producentem jabłek. Sezon na te owoce trwa cały rok. Wykorzystajmy to w pełni i tak jak zalecają dietetycy jedzmy przynajmniej dwa jabłka dziennie. Jedno dla urody, drugie dla zdrowia.
Autor: agr/jap / Źródło: x-news