Kulki-wiórki czyli słodycze, które można jeść bez wyrzutów sumienia

Pyszne, zdrowe i niezbyt kaloryczne kulki kokosowe z kaszy jaglanej
Kulki-wiórki, czyli słodkości w wersji fit
Źródło: TVN Meteo Active
Asia Ucińska, trenerka personalna w Trenuj Świadomie jak każdy z nas lubi słodkości. Ale zjedzenie kilku smakołyków przygotowanych według jej przepisu nie wywołuje takich wyrzutów sumienia jak tych zwykłych, tzw. "kupnych". Od których, swoją drogą, są o wiele smaczniejsze.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

Do przygotowania najzdrowszej wersji słodkich kulek w kokosowej posypce potrzebujesz:

- 200 g wiórków kokosowych,- 1 torebki kaszy jaglanej,- 2 łyżek miodu,- 1 łyżeczki oleju kokosowego,- erytrytolu.

Sposób przygotowania

Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej, co zajmuje około 20 minut. Aby pozbyć się ewentualnej goryczki dokładnie przepłucz ją przed gotowaniem w zimnej wodzie.

W międzyczasie upraż na suchej patelni połowę kokosowych wiórków tak, aby nabrały złocistego koloru.

Gotową kaszę i uprażone wiórki przesyp do miski dodając olej kokosowy, miód i zastępujący cukier erytrytol. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj ręką ugniatając je dłonią. Z tak przygotowanej masy uformuj kulki, które należy obtoczyć w pozostałych nieuprażonych wiórkach.

Kulki są od razu gotowe do jedzenia.

Smacznego!

Autor: stella/rp / Źródło: TVN Meteo Active

Czytaj także: