Włoscy naukowcy ogłosili, że dieta bogata w makaron odchudza. - Badania stawiają węglowodany w pozytywnym świetle - twierdzą. Zachęcają, żeby nie rezygnować z nich w swoich posiłkach.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Przez wiele lat makaron we Włoszech był spożywany przez mieszkańców w ogromnych ilościach. Stał się produktem spożywczym, bez którego nie wyobrażano sobie obiadu. Kult makaronu, zwanego pastą, ustał kiedy świat obiegła informacja, że jest bardzo tuczący, a jedzenie go w nadmiernych ilościach niekorzystnie wpływa na zdrowie. Ostatnio włoscy naukowcy z IRCCS Neuromed Institute stwierdzili, że jedzenie makaronu zmniejsza ryzyko tycia.
Najnowsze badania przeprowadzono na ponad 23 tysiącach ludzi, który regularnie jedli makaron. Powiązali to z utratą wagi i zmniejszaniem się obwodu talii i bioder.
Makaron odchudza
Specjaliści z IRCCS potwierdzili korelację między spożywaniem makaronu, a obniżaniem się współczynnika otyłości wśród ludności w ogólnej diecie. Włoscy naukowcy twierdzą, że makaron niesłusznie został określony jako niezdrowy. Węglowodany w nim zawarte nie są aż tak groźne dla zdrowia, jak sądzono.
- Spożywanie makaronu, w przeciwieństwie do tego co dotychczas sądzono, nie jest związane z przybieraniem na wadze. Działa wręcz przeciwnie - powiedział George Pounis, autor badań. - Nasze analizy wskazują, że w zależności od predyspozycji danego organizmu, jedzenie makaronu może odchudzać i zmniejszać obwód bioder i talii. - Badania stawiają węglowodany w pozytywnym świetle. Spożywanie żywności bogatej w węglowodany, takich jak makaron, nie powoduje tycia - dodał.
Wartościowy makaron
Badania wykazują, że rezygnowanie z jedzenia makaronu, w celu zrzucenia paru kilo, nie było słusznym posunięciem.
- W świetle tych badań możemy stwierdzić, że odrzucanie makaronu nie jest najlepszą postawą – podpowiada autor badań. - Mówimy o podstawowym składniku włoskiego tradycyjnego dania, bez którego większość Włochów nie może się obejść. Wystarczy jeść wszystko w odpowiednich ilościach, a na pewno nikomu nie grozi otyłość - dodał.
Autor: AD/jap / Źródło: telegraph.co.uk