Bill Marler to znany amerykański prawnik, który od 20 lat zajmuje się produktami wywołującymi zatrucia pokarmowe. Wyłonił sześć z nich, które zwiększają ryzyko, że zacznie boleć nas żołądek. Dużą rolę odgrywają przenoszone przez nie bakterie i wirusy, powodujące choroby układu pokarmowego.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Surowe ostrygi
Woda w oceanach jest coraz cieplejsza, co sprzyja przenoszeniu przez skorupiaki różnych chorób. W cieplejszej wodzie bakterie szybciej się rozwijają i wnikają m.in. do ostryg. Jeśli nie potraktujemy ich gorącą wodą, mogą wywołać u nas nieprzyjemne bóle żołądka.
Nieumyte owoce
Marler twierdzi, żeby unikać nieumytych owoców i warzyw jak ognia. Obecnie są one pryskane i nawożone wieloma substancjami, które znikają z powierzchni produktu dopiero, gdy przelejemy je wodą. Zanim sięgniesz po jabłko, przemyj je wodą, żeby później nie cierpieć.
Surowa brukselka
Brukselka może przenosić nawet 30 różnych bakterii, w tym salmonellę i E. coli. Maler uważa, że należałoby nie jeść brukselki w ogóle.
Surowe mięso
Niedopieczone i surowe mięso również zagraża naszemu zdrowiu. Żołądek może nas rozboleć kiedy zjemy kawał mięsa, które przygotowaliśmy w temperaturze poniżej 160 st. C. Powyżej tej granicy ciepło zabija groźne bakterie, m.in. salmonellę i E. coli.
Surowe jajka
Nieprzyrządzone jajka także przenoszą salmonellę. Największe prawdopodobieństwo, że rozboli nas żołądek stwarzają jajka sadzone, czyli tzw. "lekko ścięte". Po ugotowaniu nie powinniśmy się obawiać nieprzyjemnych relacji żołądkowych.
Wyjątkowo niebezpiecznym dla naszego zdrowia może być tatar czyli połączenie surowego mięsa z jajkiem. Aby nie skończyło się bólami żołądka, najlepiej przygotować to danie samodzielnie, z produktów wysokiej jakości i z pewnego źródła.
Niepasteryzowane mleko i soki
Dietetycy zachęcają do picia niepasteryzowanych napojów i mleka. Twierdzą, że obniża to ich wartość odżywczą. Z kolei Marler uważa, że pasteryzacja nie jest niczym niebezpiecznym dla naszego organizmu. Podkreśla, że surowe, nieprzetworzone napoje zwiększają ryzyko złapania wirusa lub bakterii, odpowiedzialnych za grypę żołądkową.
Autor: AD/jap / Źródło: iflscience.com
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock