Nasza wątroba bardzo ciężko pracuje, aby chronić nas przed toksynami. Warto ją wspomóc - zwłaszcza na początku tygodnia, po weekendzie pełnym dobrej zabawy.
Poznaj produkty, które w naturalny sposób pomogą wątrobie obciążonej biesiadowaniem.
Grejpfrut
Ten cytrus stanowi doskonałą przekąskę po posiłku, np. po śniadaniu. Zawiera bowiem flawonoidy, czyli grupę związków chemicznych, które spalają tłuszcz, zamiast go magazynować. Owoc jest także bogaty w naturalną witaminę C i przeciwutleniacze - dwie silne substancje oczyszczające wątrobę. Jedzenie cytrusów pozwoli nam zatem nie tylko utrzymać prawidłowy stan zdrowia, lecz także zgrabną sylwetkę.
Czosnek
Jego zapach odstrasza, ale po zjedzeniu czosnku na pewno poczujemy się lepiej. Zawiera on organiczne związki siarki, które aktywują enzymy wątrobowe, odpowiedzialne za usuwanie toksyn z organizmu. Jest również źródłem allicyny i selenu, dwóch składników odżywczych, które chronią wątrobę przed uszkodzeniami i wspomagają proces detoksykacji.
Jeżeli nie jesteś fanem ostrego smaku czosnku, spróbuj dodać go np. do zupy lub sosu.
Zielona herbata
To napój idealny - dodaje nam energii, a do tego wspomaga odchudzanie i prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Wszystko dzięki zawartości katechiny, czyli roślinnych przeciwutleniaczy. To cenne substancje chemiczne, należące do grupy polifenoli, które pozwalają pozbyć się tłuszczu z wątroby. Pozwalają one także nawodnić organizm, a tym samym osłabić objawy kaca.
Zieloną herbatę można jednak nie tylko parzyć, ale także pić w innej formie, np. napoju ze sproszkowanych liści.
Zielone warzywa
Wszyscy wiedzą, że zielone warzywa są zdrowe, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że są dla nas wyjątkowo dobre, gdy mamy za sobą ciężki weekend.
Liściaste warzywa, takie jak szpinak, jarmuż i cykoria, zawierają wiele składników oczyszczających organizm z toksyn i takich, które pomagają pozbyć się metali ciężkich z wątroby. W oczyszczaniu organizmu duży udział odgrywa chlorofil, czyli zielony barwnik. Tworzy on silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi), przez co do tkanek organizmu dociera mniejsza ilość szkodliwych związków.
Warzywa liściaste są świetnym składnikiem sałatek, jednak można je także dodać do koktajlu. Polecamy przepis Sebastiana Wilczka, kucharza z FOOD LAB STUDIO.
Awokado
Naszą wątrobę pomaga chronić także awokado. Ten kremowy owoc jest bogaty w glutation, czyli organiczny związek o właściwościach przeciwutleniających, który m.in. neutralizuje wolne rodniki w wątrobie, w której głównie się koncentruje. Glutation przyczynia się także do usuwania toksyn z organizmu.
Jeśli nie lubisz jeść samego awokado, warto dodać je np. do sałatki. Można także zrobić z nią kanapkę według przepisu Josepha Seeletso.
Autor: agr,zupi/map / Źródło: dailystar.co.uk