Latem rośnie liczba zatruć pokarmowych. Pięć zasad, jak ich uniknąć

shutterstock_1429649336
Dużo, tłusto i słodko. Alarmujące dane o diecie Polaków
Źródło: Fakty TVN

W okresie letnim znacząco rośnie liczba zatruć i zakażeń pokarmowych. Choć w tym czasie wiele osób korzysta z urlopów, zatrucia te nie zdarzają się jedynie na wakacyjnych wyjazdach. Dlatego Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, skąd biorą się zakażenia i zatrucia pokarmowe oraz w jaki sposób ich uniknąć.

O znaczącym wzroście przypadków zakażeń i zatruć pokarmowych w letnich miesiącach przypomina Główny Inspektorat Sanitarny. Jak wyjaśnia, wzrost liczby zatruć wiąże się z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, ale także z funkcjonowaniem sezonowych punktów "małej gastronomii", nadzór nad którymi to jedno z głównych zadań GIS.

"Zakażenia pokarmowe bardzo często towarzyszą też podróżom zagranicznym, zwłaszcza tym do krajów o niższych standardach higieniczno-sanitarnych" - podkreśla Inspektorat.

ZOBACZ TEŻ: "Właśnie przekroczyliśmy w Polsce próg zdrowotnej katastrofy". Choruje już 9 milionów dorosłych

Zatrucia pokarmowe - przyczyny

Skąd się biorą zatrucia pokarmowe? Zatrucia takie to choroby wywołane spożyciem pokarmów zawierających chorobotwórcze bakterie i ich toksyny, pasożyty, wirusy lub zanieczyszczenia chemiczne - wyjaśnia GIS. Najczęściej spotykane są zatrucia bakteriami salmonelli, gronkowca, campylobacter, Shigella, E.coli (pałeczka okrężnicy), listeria oraz toksyną botulinową, produkowaną przez laseczki jadu kiełbasianego.

Zarazić można się przez kontakt z osobą chorą, po spożyciu zanieczyszczonej żywności lub wody, a także w przypadku kontaktu z przedmiotami codziennego użytku zanieczyszczonymi przez osobę zakażoną. Zatrucia i zakażenia pokarmowe są szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osłabionych inną chorobą, ponieważ może mieć ciężki przebieg lub powodować szybkie odwodnienie organizmu.

Objawy zatrucia pokarmowego

Objawy zakażenia pokarmowego rozwijają się w ciągu od 2 godzin do 7 dni po spożyciu skażonej żywności lub wody, a w przypadku tzw. żółtaczki pokarmowej - WZW A - nawet do 4 tygodni po spożyciu. Najczęściej są to kilkudniowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe:

  • bóle brzucha
  • gorączka
  • biegunka
  • nudności
  • wymioty
  • brak apetytu
  • osłabienie
  • żółtaczka (żółte zabarwienie skóry i białek oczu)

ZOBACZ TEŻ: Rekordowy poziom zakażeń śmiertelnie groźną bakterią. "Większość zgonów następuje w ciągu 48 godzin"

5 zasad bezpiecznej żywności

GIS przypomina również ustanowione przez Światową Organizację Zdrowia zasady zapobiegania zakażeniom i zatruciom pokarmowym. Tak zwane "Pięć Kroków Do Bezpiecznej Żywności" to: utrzymuj czystość, oddzielaj żywność surową od ugotowanej, gotuj dokładnie, utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze i używaj bezpiecznej wody i żywności.

Pięciu Kroków Do Bezpiecznej Żywności
Pięciu Kroków Do Bezpiecznej Żywności
Źródło: GIS/WHO

ZOBACZ TEŻ: Przenoszą dengę, są już w 13 krajach Europy. Jak się chronić przed komarem tygrysim? 

Czytaj także: