W okresie letnim znacząco rośnie liczba zatruć i zakażeń pokarmowych. Choć w tym czasie wiele osób korzysta z urlopów, zatrucia te nie zdarzają się jedynie na wakacyjnych wyjazdach. Dlatego Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, skąd biorą się zakażenia i zatrucia pokarmowe oraz w jaki sposób ich uniknąć.
O znaczącym wzroście przypadków zakażeń i zatruć pokarmowych w letnich miesiącach przypomina Główny Inspektorat Sanitarny. Jak wyjaśnia, wzrost liczby zatruć wiąże się z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, ale także z funkcjonowaniem sezonowych punktów "małej gastronomii", nadzór nad którymi to jedno z głównych zadań GIS.
"Zakażenia pokarmowe bardzo często towarzyszą też podróżom zagranicznym, zwłaszcza tym do krajów o niższych standardach higieniczno-sanitarnych" - podkreśla Inspektorat.
ZOBACZ TEŻ: "Właśnie przekroczyliśmy w Polsce próg zdrowotnej katastrofy". Choruje już 9 milionów dorosłych
Zatrucia pokarmowe - przyczyny
Skąd się biorą zatrucia pokarmowe? Zatrucia takie to choroby wywołane spożyciem pokarmów zawierających chorobotwórcze bakterie i ich toksyny, pasożyty, wirusy lub zanieczyszczenia chemiczne - wyjaśnia GIS. Najczęściej spotykane są zatrucia bakteriami salmonelli, gronkowca, campylobacter, Shigella, E.coli (pałeczka okrężnicy), listeria oraz toksyną botulinową, produkowaną przez laseczki jadu kiełbasianego.
Zarazić można się przez kontakt z osobą chorą, po spożyciu zanieczyszczonej żywności lub wody, a także w przypadku kontaktu z przedmiotami codziennego użytku zanieczyszczonymi przez osobę zakażoną. Zatrucia i zakażenia pokarmowe są szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osłabionych inną chorobą, ponieważ może mieć ciężki przebieg lub powodować szybkie odwodnienie organizmu.
Objawy zatrucia pokarmowego
Objawy zakażenia pokarmowego rozwijają się w ciągu od 2 godzin do 7 dni po spożyciu skażonej żywności lub wody, a w przypadku tzw. żółtaczki pokarmowej - WZW A - nawet do 4 tygodni po spożyciu. Najczęściej są to kilkudniowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe:
- bóle brzucha
- gorączka
- biegunka
- nudności
- wymioty
- brak apetytu
- osłabienie
- żółtaczka (żółte zabarwienie skóry i białek oczu)
ZOBACZ TEŻ: Rekordowy poziom zakażeń śmiertelnie groźną bakterią. "Większość zgonów następuje w ciągu 48 godzin"
5 zasad bezpiecznej żywności
GIS przypomina również ustanowione przez Światową Organizację Zdrowia zasady zapobiegania zakażeniom i zatruciom pokarmowym. Tak zwane "Pięć Kroków Do Bezpiecznej Żywności" to: utrzymuj czystość, oddzielaj żywność surową od ugotowanej, gotuj dokładnie, utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze i używaj bezpiecznej wody i żywności.
Źródło: PAP, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock