Zakaz korzystania z odcinka wód Kanału Gliwickiego przedłużony

Akcja odławiania śniętych ryb z kanału Gliwickiego
Odławianie śniętych ryb z Kanału Gliwickiego
Źródło: Kontakt24/ Robert, Adam

Zakaz korzystania z wód opolskiego odcinka Kanału Gliwickiego został - decyzją wojewody opolskiego - przedłużony o tydzień. Po raz pierwszy zakaz wydano 6 września, obowiązywał do 12 września włącznie.

Według komunikatu zamieszczonego na stronie opolskiego urzędu wojewódzkiego, w poniedziałek wojewoda przedłużył zakaz korzystania z wód na opolskim odcinku Kanału Gliwickiego od granicy województwa śląskiego do śluzy Sławięcice.

Rozporządzenie obowiązuje do 19 września tego roku włącznie. Zakaz dotyczy w szczególności: spożywania wody, wchodzenia do wody, kąpieli, połowu i spożywania ryb, pojenia zwierząt gospodarskich i domowych, używania wody do celów gospodarczych - w tym podlewania, uprawiania sportów wodnych i turystyki oraz innych działań wiążących się z bezpośrednim kontaktem z wodami III sekcji Kanału Gliwickiego.

Komunikat Opolskiego Urzędu Wojewódzkiego w sprawie zakazu korzystania z wód Kanału Gliwickiego z 12 września
Komunikat Opolskiego Urzędu Wojewódzkiego w sprawie zakazu korzystania z wód Kanału Gliwickiego z 12 września
Źródło: gov.pl

Decyzją wojewody opolskiego zakaz nie dotyczy działań podejmowanych w zakresie zarządzania kryzysowego, prac budowlanych, utrzymania wód i prac konserwacyjnych przez Wody Polskie.

Zakaz korzystania z wód kanału został wprowadzony w związku z masowym śnięciem ryb na odcinku III sekcji Kanału Gliwickiego, gdzie - jak zapewnia urząd - "nieprzerwanie działają służby wojewody, usuwając pojawiające się śnięte ryby, których do tej pory pracownicy Wód Polskich, wspólnie ze strażakami PSP oraz Strażą Rybacką szacunkowo łącznie odłowili ponad tonę". 

40-kilometrowy Kanał Gliwicki zaczyna się na Odrze w województwie opolskim, a kończy w Gliwicach.

ryby
Śnięte ryby w Kanale Gliwickim. Działania straży pożarnej (nagranie z 29 sierpnia)
Źródło: TVN24
TVN24
Dowiedz się więcej:

TVN24

Czytaj także: