Od soboty, 8 maja przywrócona zostaje działalność hoteli. Obowiązywać będą jednak limity dotyczące liczby zajętych pokoi. - Branża miewa się fatalnie mimo wsparcia, które otrzymywaliśmy od rządu czy od władz lokalnych – stwierdził Karol Wagner, członek zarządu Tatrzańskiej Izby Gospodarczej.
Najnowsze rozporządzenie Rady Ministrów przewiduje, że od 8 maja przywrócona zostanie działalność hoteli, ale z limitem 50 proc. zajętych pokoi. Ograniczenia dotyczące liczby udostępnianych pokoi nie obejmują pobytu gości będących żołnierzami Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej albo wojsk sojuszniczych, przebywających czasowo w Rzeczypospolitej Polskiej.
"Nie jest to liczba, o której byśmy marzyli"
- Jesteśmy bardzo zadowoleni, że po tym długim okresie zamknięcia w końcu będziemy mogli powrócić do prawie normalnego działania. Nie zapomnijmy jednak o tym, że będziemy mogli przyjmować gości tylko w 50 procentach pokoi – skomentował w rozmowie z TVN24 Sławomir Werewski, menedżer Hotelu Korona Tatr w Zakopanem.
Pytany o to, czy szybko uda się odrobić straty wywołane lockdownem, odpowiedział, że "to wszystko będzie zależało od letniego sezonu, jak nasi rodacy, czyli Polacy będą podróżowali, czy większość wybierze podróże zagraniczne".
- Tego nie jesteśmy w stanie stwierdzić, ponieważ rezerwacje na sezon wakacyjny powoli zaczynają spływać, ale nie jest to liczba, o której byśmy marzyli – przyznał.
- Wracamy do życia po ciężkim przebyciu COVID-u, po respiratorach, (...) nabraliśmy trochę oddechu, płuca nam się wypełniły i chcielibyśmy zacząć teraz po ludzku żyć – mówił z kolei Karol Wagner, członek zarządu Tatrzańskiej Izby Gospodarczej.
- Branża miewa się fatalnie mimo wsparcia, które otrzymywaliśmy od rządu czy od władz lokalnych – stwierdził.
Zaznaczył jednak, że z utęsknieniem czekał na ten dzień, aby móc "wrócić do gry".
Restauracje hotelowe z ograniczeniami
Do 14 maja posiłki dla gości hotelowych mogą być dostarczane do pokoju i to tylko tym, którzy spędzą w obiekcie co najmniej jedną dobę.
Od 15 maja do 28 maja hotelowe restauracje będą mogły serwować posiłki w ogródkach gastronomicznych. Co drugi stolik w ogródku będzie musiał pozostać jednak wolny, a odległość między stolikami ma wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajdzie się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.
Od 29 maja jedzenie będzie mogło być serwowane nie tylko w ogródkach gastronomicznych, ale dopuszczalna będzie też konsumpcja w lokalach.
Działalność hoteli pozostaje ograniczona od 7 listopada.
Źródło: TVN24, PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock