W naszych lasach można znaleźć najróżniejsze grzyby, występujące nierzadko w grupach po kilkanaście sztuk na jednej kępce mchu. Dowodów dostarczają nam Reporterzy 24, przesyłając zdjęcia swoich "zdobyczy". Warto jednak pamiętać, że niektóre z grzybów są trujące. Jak prawidłowo je zbierać i których unikać?
Co roku w ściółce polskich lasów na miłośników grzybów czeka około 20 mln kg grzybów, szacują leśnicy Lasów Państwowych. Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, choć są jednak pewne wyjątki.
Skąd nie zbierać grzybów?
Leśnicy zwracają uwagę, że nie wolno zbierać grzybów w tych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu, na uprawach do 4 m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny.
Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.
Tysiące odmian przysmaku
W Polsce występuje 4 tys. grzybów wielkoowocnikowych - z kapeluszem. Znawcy podkreślają, że aż tysiąc spośród 4 tys.,jakie znajdziemy w lesie, nadaje się do wykorzystania w kuchni bez obaw o zdrowie gości.
Przeciętny Polak rozróżnia jednak mniej niż 10 gatunków grzybów jadalnych. Wśród nich te najpopularniejsze to często goszczące na naszych stołach podgrzybki, borowiki, koźlarze, kurki, maślaki czy rydze.
Bezpieczne grzybobranie
- Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsca po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzybni - radzą leśnicy.
Zebrane okazy należy wkładać do do wiklinowych koszyków - nigdy do toreb foliowych. - Przechowywane w ten sposób na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych właściwości - zauważają.
Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów tylko na podstawie ich gorzkiego smaku - gatunki śmiertelnie trujące maja przeważnie przyjemny słodkawy smak.
Warto pamiętać o tym, że najwięcej grzybów trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Leśnicy przestrzegają, by nie zbierać grzybów zbyt młodych ponieważ nie wszystkie cechy identyfikacyjne mogą być u nich wykształcone.
Zobacz, co trafiło do koszyka Reportera 24
Autor: mb/map / Źródło: TVN Meteo, Lasy Państwowe
Źródło zdjęcia głównego: Kontakt 24 / Casimirus