|

Jesiotr na lasso i szpik z ogniska. Poznajcie kuchnię pierwszych Piastów i porzućcie stereotypy

Połów śledzi z lodu. Szwecja w czasach nowożytnych. Ilustracja z Historii Ludów Północy O. Magnusa
Połów śledzi z lodu. Szwecja w czasach nowożytnych. Ilustracja z Historii Ludów Północy O. Magnusa
Źródło: Wikimedia Commons
Stereotypy? Jedzenie dzików. Ale Chrobry to nie komiksowy Obelix. Preferował jesiotry. Sztuki, które trafiały na jego stół, ważyły czasami więcej od krów, które pasły się na podgrodziu. Z tych ostatnich praktycznie nie pozyskiwano mleka. Zapomnijcie więc o białym serku na śniadanie. Z jajecznicą też byłby kłopot.Artykuł dostępny w subskrypcji

Wiemy to dzięki badaniom archeozoologów, którzy na podstawie kości, ości i skorupek są w stanie zrekonstruować dietę mieszkańców piastowskiego państwa. Opowiada o niej profesor Daniel Makowiecki.

Czytaj także: