"Nie ma bardziej wielkopolskiej rośliny niż ziemniak" - mówią organizatorzy konkursu na największą pyrę wyhodowaną w Wielkopolsce oraz na najsmaczniejsze danie z tego warzywa. Jakie kryterium trzeba spełnić, by wygrać?
- Samorząd Województwa Wielkopolskiego organizuje konkurs, w którym zostanie wyłoniona największa wyhodowana pyra oraz najsmaczniejsza potrawa przygotowana z ziemniaka w dowolnej formie kulinarnej – powiedział wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. Grabowski podkreślił, że pyra to jedno z najbardziej rozpoznawalnych warzyw uprawianych w Wielkopolsce. - Samorząd, organizując konkurs, chce w ten sposób promować regionalne dziedzictwo kulinarne. Uczestnicy konkursu mają wyjątkową okazję zaprezentować kulinarny dorobek, w tym wyjątkowe dania z pyry, oparte na pokoleniowych recepturach. Udział w konkursie to wspaniała okazja, by zaprezentować lokalne specjały szerokiej publiczności – powiedział Grabowski. Zdaniem wicemarszałka organizowane przedsięwzięcie to doskonała okazja, aby pokazać, w jaki sposób to bardzo popularne w naszym regionie warzywo można przygotować oraz popularyzować poza granicami Wielkopolski.
Jak będą oceniać ziemniaki?
W ramach konkursu można zgłosić pyrę wyhodowaną na terenie województwa wielkopolskiego, która będzie pochodzić z tegorocznych zbiorów, natomiast potrawa, której głównym składnikiem jest ziemniak, może być w dowolnej formie kulinarnej. Głównym kryterium wielkości pyry będzie jej waga. Zaprezentowane potrawy będą oceniane przez komisję konkursową, która oceni walory smakowe i zapachowe, związek jadła z regionem i tradycjami oraz sposób prezentacji dania. Dodatkowym kryterium będzie wykorzystanie produktów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska w potrawie.
Wielki finał już za kilka dni
Finał konkursu zaplanowano na 20 listopada w hali sportowej przy Zespole Szkół nr 1 w Ostrzeszowie przy ul. Generała Władysława Sikorskiego 9. W godzinach od 12 do 13 będą przyjmowane zgłoszenia konkursowe, odbędzie się ważenie ziemniaków oraz rejestracja potraw. Laureaci Konkursu otrzymają nagrody finansowe i dyplomy za zajęcie I, II i III miejsca oraz wyróżnienia w kategorii na największą pyrę oraz najsmaczniejsze jadło.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock