Kto nie zje ani jednego pączka w tłusty czwartek, temu nie będzie się wiodło - głosi stare porzekadło. To słodkie święto rozpoczynające ostatni tydzień karnawału. Tradycyjnie wiele osób sięga tego dnia po pączki lub faworki.
Tłusty czwartek obchodzony jest w ostatni czwartek przed Wielkim Postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą. Szacuje się, że w każdy tłusty czwartek Polacy spożywają przeciętnie około 2,5 pączka na osobę, co w sumie w skali kraju oznacza blisko 100 milionów pączków.
>> Jakie słodkości dziś zjecie? Czekamy na Wasze wiadomości na Kontakt24
Zwyczaj "tłustego dnia" znany jest już od czasów starożytnego Rzymu. Jedząc tłuste potrawy i pijąc wino, świętowano zakończenie zimy i nadejście wiosny. Starożytne pączki przygotowywano na bazie ciasta chlebowego i nadziewano słoniną.
W Polsce początkowo przyrządzano je w podobny sposób. A zwyczaj jedzenia ich na słodko pojawił się około XVI wieku.
Zgodnie z tradycją ma być tłusto i bez umiaru i nawet dietetycy zwracają uwagę, że nie ma potrzeby rezygnowania z tradycji, ale warto unikać objadania się, zwłaszcza jeśli ktoś mierzy się z cukrzycą i problemami metabolicznymi. Dietetycy zalecają, by po zjedzeniu pączka zadbać o ruch - krótki spacer pomoże organizmowi lepiej poradzić sobie z dawką cukru i tłuszczu.
Specjaliści podkreślają także, żeby w tłusty czwartek świadomie wybierać pączki. - Pączek pączkowi nierówny – te z dobrej piekarni mają lepszy skład niż marketowe odpowiedniki, które często zawierają sztuczne dodatki i utwardzone tłuszcze - powiedziała dietetyczka kliniczna Katarzyna Lisiecka.
CZYTAJ TEŻ: Z lukrem, z konfiturą i te dietetyczne. Ile zapłacimy za pączki w tłusty czwartek?
Tradycyjne cukiernie używają naturalnych składników, takich jak: mąka, jajka, masło, mleko i prawdziwy cukier, podczas gdy pączki z marketów często zawierają konserwanty, utwardzone tłuszcze i sztuczne aromaty, które mają przedłużyć ich trwałość i obniżyć koszty produkcji. Ponadto w piekarniach pączki są zazwyczaj smażone na świeżym tłuszczu, a nie na wielokrotnie podgrzewanym oleju przemysłowym, co ma wpływ zarówno na smak, jak i na zdrowie.
Eksperci zwracają uwagę, że nie ma potrzeby rezygnowania z tradycji, ale warto unikać objadania się, bo tłusty czwartek to nie wyścig.
>> Dubajskie pączki mają być hitem tłustego czwartku. Ile będą kosztować?
Tłusty czwartek na świecie
Tradycja istnieje nie tylko w Polsce. Niemcy świętują podobnie jak my - w czwartek. W Wielkiej Brytanii, USA, Francji i Australii wypiekami objadają się natomiast we wtorek, ostatni dzień karnawału przed Środą Popielcową.
Skandynawski odpowiednik tłustego czwartku obchodzony jest w ostatnią niedzielę przed Wielkim Postem. Z kolei na wschód od polskiej granicy ostatki świętuje się przez cały tydzień.
Autorka/Autor: asty/akw
Źródło: TVN24
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock