Stężenie Bisfenolu A (BPA) "przekraczające bezpieczny poziom" wykryto u 92 procent badanych z jedenastu europejskich krajów - wynika z nowego raportu Europejskiej Agencji Środowiska (EEA). Wśród uczestników badania z Polski to aż 99 procent. BPA może negatywnie wpływać między innymi na płodność. W jakich produktach występuje?
Bisfenol A (BPA), czyli związek chemiczny powszechnie stosowany do produkcji wielu plastikowych i metalowych opakowań żywności, butelek czy paragonów, przenika do naszego układu trawiennego, może zmieniać sposób funkcjonowania układu hormonalnego, uszkadzać układ rozrodczy i negatywnie wpływać na układ odpornościowy.
Europejska Agencja Środowiska (EEA) w czwartek opublikowała na swojej stronie wyniki badań w ramach projektu HBM4EU, przeprowadzonych z udziałem 2756 osób z jedenastu europejskich krajów, których celem było zidentyfikowanie substancji chemicznych obecnych w ludzkim organizmie. W moczu 92 proc. uczestników wykryto stężenie BPA "przekraczające bezpieczny poziom". Przekroczenie dopuszczalnego poziomu odnotowano u wszystkich badanych z Francji, Luksemburga i Portugalii i u 99 proc. uczestników z Polski. Najmniej osób, u których wykryto niebezpieczne stężenie Bisfenolu A, pochodziło ze Szwajcarii, Niemiec i Danii (kolejno 71, 83 i 86 proc. badanych).
W wywiadzie opublikowanym na stronie Europejskiej Agencji Środowiska Magnus Lofstedt, ekspert EEA ds. substancji chemicznych, środowiska i zdrowia, podkreślił, iż "od dawna wiadomo", że BPA może wpływać na naszą płodność, zaś nowsze badania wykazały, że może również wpływać na nasz układ odpornościowy, prowadząc do rozwoju astmy czy chorób autoimmunologicznych. Jak dodał, BPA może również zaburzać funkcjonowanie układu hormonalnego.
Bisfenol A - jak wpływa na ludzki organizm
Komisja Europejska przygotowuje obecnie wniosek dotyczący zakazu stosowania Bisfenolu A i innych bisfenoli w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Wśród ekspertów od lat pojawiają się opinie, by wyjmować produkty z plastików, folii i puszek. - Ryż, makaron, kasza najlepiej w postaci sypkiej. Nie kupować dań gotowych. Mamy filtry i możemy pić wodę z kranu. No i kupować rzeczy w szklanych opakowaniach. To najlepszych sposób przechowywania - radziła w wywiadzie dla programu "Polska i świat" Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia.
W kwietniu 2023 roku eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikowali opinię naukową, w której stwierdzili, że narażenie na BPA "stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów we wszystkich grupach wiekowych" - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Eksperci EFSA zidentyfikowali jego potencjalnie szkodliwy wpływ na układ odpornościowy, "wiążący się m. in. z ryzykiem wystąpienia alergicznego zapalenia płuc i zaburzeń autoimmunologicznych". Ponadto naukowcy ustalili tolerowane dzienne pobranie (TDI) dla BPA na poziomie 0,2 ng/kg masy ciała.
Źródło: eea.europa.eu, gov.pl, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock