Tłusty czwartek to dzień, w którym większość Polaków pozwoli sobie na przynajmniej jednego pączka. O czym powinniśmy pamiętać, sięgając po ten słodki przysmak? Dr Małgorzata Słoma-Krześlak z Katedry Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego radzi, jak jeść pączki, by nie ucierpiało na tym nasze zdrowie.
Szacuje się, że w każdy tłusty czwartek Polacy zjadają przeciętnie ok. 2,5 pączka na osobę, co w sumie w skali kraju oznacza blisko 100 milionów pączków. O czym warto pamiętać, sięgając po pączka w tłusty czwartek? Dietetyczka dr Małgorzata Słoma-Krześlak z Katedry Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego podkreśla, że "podstawa to umiar".
Tłusty czwartek - o czym pamiętać
- Jeśli masz ochotę na pączki, zjedz jeden lub dwa, smakuj je i nie pozwól, aby jeden dzień wpłynął negatywnie na twoje zdrowe nawyki - radzi. - Dobrym pomysłem będzie kupienie pączka i delektowanie się nim w trakcie spaceru. Taka aktywność zmniejszy wzrost glukozy i insuliny po posiłku, czyli będziemy mieli mniejszą potrzebę zjedzenia kolejnej porcji słodkości i przybliży nas do osiągnięcia prozdrowotnej liczby kroków w ciągu dnia - podkreśla dietetyczka.
Jednocześnie przekonuje, że zamiast szukać w Google odpowiedzi na pytanie, ile ćwiczeń potrzeba, aby spalić kalorie z pączków, warto pamiętać, że aktywność fizyczna nie powinna być karą za jedzenie, bo traktowanie ćwiczeń jako kary za zjedzenie pączka może prowadzić do negatywnych emocji i do nadmiernego jedzenia.
Pączki i dieta
Według dietetyczki, pączka najlepiej popić czarną kawą, a potem zjeść owoce i coś z dużą zawartością białka, aby zwiększyć jego wartość odżywczą i uczucie sytości. Pomoże to zapobiec dużym wahaniom poziomu cukru we krwi i tym samym ograniczy potrzebę jedzenia kolejnych pączków.
- Jeśli ich widok sprawia, że trudno ci się kontrolować, warto zastanowić się nad swoim stosunkiem do jedzenia. Problemy z kontrolą apetytu mogą wskazywać na głębsze kwestie związane z odżywianiem, dlatego rozważenie wsparcia specjalisty może okazać się kluczowe - mówi dr Słoma-Krześlak.
ZOBACZ TEŻ: Zjemy ich sto milionów sztuk. "Nie powinny nas dziwić ceny na poziomie kilkunastu złotych"
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock