|

Jesz kolację na wakacjach, czujesz metaliczny posmak, a potem jest tylko gorzej

Potrawa z lucjana czerwonego - jednego z gatunków najczęściej powodujących ciguaterę
Potrawa z lucjana czerwonego - jednego z gatunków najczęściej powodujących ciguaterę
Źródło: Shutterstock
Objawy pojawiają się przeważnie od 6 do 12 godzin od momentu zatrucia. Większość pacjentów początkowo uskarża się na biegunkę, wymioty i ból głowy, u części występuje nadmierne pocenie się, odrętwienie czy ból w obrębie mięśni i stawów. Później dochodzą dziwniejsze objawy: metaliczny, palący smak w ustach czy poczucie, że ciepłe powierzchnie są lodowato zimne. Skóra zaczyna intensywnie swędzieć, serce nieregularnie bije. Większość objawów utrzymuje się przez kilka dni, ale niektóre mogą prześladować pacjentów przez tygodnie lub miesiące, niekiedy dłużej. Czasami wracają one ze wzmożoną siłą, na przykład po spożyciu alkoholu.Artykuł dostępny w subskrypcji
Kluczowe fakty:
  • Ciguatera to choroba tropikalna, na którą rocznie zapada nawet 50 tysięcy osób.
  • Kontakt z toksyną odbywa się niezauważenie.
  • Produkujące toksynę glony zaczynają pojawiać się w bliższych nam geograficznie miejscach.
  • Wiele wskazuje na to, że wraz z ocieplaniem się wód morskich glony będą występować także w wodach strefy umiarkowanej.

Opisany powyżej nieprzyjemny zestaw objawów to efekt ciguatery, zatrucia morskimi substancjami z grupy ciguatoksyn. To najczęstsza na świecie niebakteryjna choroba powiązana z owocami morza - rocznie zapada na nią około 20-50 tysięcy osób - ale wielu z nas prawdopodobnie nigdy o niej nie słyszało. Nic w tym zresztą dziwnego - wywołujące ją toksyny produkowane są przez algi w ciepłych wodach Morza Karaibskiego, Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku, w naszej szerokości geograficznej pojawiają się jedynie przypadkiem. W ogrzewającej się Europie czeka nas jednak prawdopodobny wzrost przypadków ciguatery.

Czytaj także: