"90 procent osób nie wie o chorobie". Nieleczona może prowadzić do nowotworów

shutterstock_2269727501
Dieta przy ołtarzu, czyli bezglutenowa hostia coraz bardziej popularna (materiał archiwalny)
Źródło: TVN24
Nazywana jest królową kamuflażu. Jej twarz może przybrać oblicze przewlekłej anemii, schorzeń neurologicznych czy wczesnej osteoporozy. Jeśli nie podejmie się odpowiedniej strategii, to u chorego może dojść do rozwoju nowotworów układu pokarmowego. Mowa o celiakii, chorobie polegającej na nietolerowaniu glutenu. Z jakimi problemami zmagają się osoby na nią cierpiące? Mówimy o tym przy okazji Międzynarodowego Dnia Celiakii.
Artykuł dostępny w subskrypcji
Kluczowe fakty:
  • Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, na którą choruje 1 proc. populacji.
  • Nawet osiem lat upływa od pojawienia się objawów do postawienia diagnozy o celiakii - wskazują lekarze.
  • Jedynym lekiem na nią jest ściśle przestrzegana dieta, ale pacjenci nie zawsze mają do niej dostęp.

Celiakia jest autoimmunologiczną chorobą o podłożu genetycznym. Jej istotą jest nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego pod wpływem spożycia glutenu, będącego białkiem zawartym w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu).

Czytaj także: