Bilans ofiar śmiertelnych huraganu Agatha, który uderzył w Meksyk, spadł do dziewięciu osób - podały władze stanu Oaxaca. Wcześniej informowały o 11 osobach zabitych.
Alejandro Murat Hinojosa, gubernator stanu Oaxaca, który najbardziej ucierpiał w wyniku uderzenia huraganu Agatha, przekazał w środę rano, że zginęło 11 osób, a 33 zaginęły. Dane te uległy zmianie. Liczba ofiar śmiertelnych spadła w czwartek do dziewięciu, a zaginionych - do czterech. Liczby poprawiono dzięki temu, że osobom zaginionym udało się nawiązać kontakt z rodzinami.
Gubernator dodał, że dane o zabitych i zaginionych są wstępne i mogą się jeszcze zmienić.
- Ważne jest, aby cała ludność była bezpieczna. Istnieje prawdopodobieństwo osunięć ziemi i wylewów rzek - powiedział Murat podczas rządowego briefingu informacyjnego.
"Układ ten może przekształcić się w depresję tropikalną"
W poniedziałkowe popołudnie Agatha uderzyła w południowe wybrzeże Meksyku, na wschód od miasta Puerto Angel w regionie Oaxaca. W momencie dotarcia do lądu była huraganem drugiej kategorii w skali Saffira-Simpsona. Prędkość wiatru dochodziła do 169 kilometrów na godzinę, ale po przemieszczeniu się nad ląd Agatha zaczęła wyraźnie słabnąć.
Według amerykańskiego Narodowego Centrum ds. Huraganów (National Hurricane Center), istnieje 80 procent szansy na to, że w ciągu najbliższych 48 godzin na Atlantyku z pozostałości Agathy utworzy się depresja tropikalna.
- W ciągu najbliższych kilku dni układ ten może przekształcić się w depresję tropikalną, przemieszczając się na północny wschód nad północno-zachodnią częścią Morza Karaibskiego i południowo-wschodnią częścią Zatoki Meksykańskiej - podało NHC.
Autorka/Autor:anw
Źródło: Reuters
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Rzadsze koszenie trawników jest lepsze dla bioróżnorodności roślin i organizmów glebowych. - Jednak w miastach, ze względu na różnorodne funkcje zieleni, potrzebny jest kompromis - powiedziała doktor Małgorzata Stanek z Instytutu Botaniki Polskiej Akademii Nauk w Krakowie.
Ekspertka: najlepiej kosić trawę jak najrzadziej. Ale nie w miastach
Sezon polowań na niedźwiedzie rozpoczął się w Szwecji. W tym roku zezwoleniem na odstrzał objęte zostało około 20 procent krajowej populacji ssaków. Liczba ta niepokoi organizacje ochrony przyrody, które obawiają się, że tak nasilone polowania mogą spowodować szkody w populacji.
Chcą odstrzelić 20 procent populacji niedźwiedzi
Ruch turystyczny przekłada się na coraz większe zanieczyszczenie Antarktydy. Najnowsze badania pokazują, że wysokie stężenie metali ciężkich pochodzących ze spalania paliw przyspiesza topnienie pokrywy śnieżnej. Wizyta jednego turysty może wiązać się z utratą nawet stu ton śniegu.
Jedna wycieczka tam kosztuje sto ton śniegu
Mieszkańcy australijskiego stanu Nowa Południowa Walia zmagają się ze skutkami ekstremalnych ulew. W wielu miejscach doszło do zalań i podtopień. W Sydney odnotowano największe opady deszczu w ciągu 24 godzin od 2007 roku.
Największe opady od 18 lat. Dziesiątki alarmów przed powodzią
Do niedawna Włosi zmagali się z ekstremalnie wysokimi temperaturami powietrza. Teraz w znacznej części kraju doszło do gwałtownego zwrotu w pogodzie. Ulewne deszcze doprowadziły do powodzi, w której zginęła jedna osoba. Prognozy nie zapowiadają poprawy pogody.
Załamanie pogody od Mediolanu po Sycylię
Skąd przybyły do nas obiekty międzygwiezdne 'Oumuamua, Borisov i ATLAS? Śledząc ich kosmiczne trajektorie, naukowcy z Harvardu wyliczyli miejsca, z których mogą pochodzić kosmiczne skały. Ich wyniki rzucają także nieco światła na wiek tych tajemniczych ciał.
Ci goście odwiedzili Układ Słoneczny. Skąd pochodzą?
Silny deszcz przyczynił się do śmierci co najmniej ośmiu osób w Karaczi, największym mieście Pakistanu. Ulewy nadciągnęły nad miasto we wtorek, powodując paraliż komunikacyjny i przerwy w dostawach prądu. Burmistrz wprowadził stan wyjątkowy.
Stan wyjątkowy po ulewach, nie żyje osiem osób
Naukowcy opracowali przepis na najsmaczniejszą czekoladę. Zespół z Wielkiej Brytanii zidentyfikował najważniejsze czynniki procesu fermentacji ziaren kakaowca, które wpływają na smak wyrobów. Jak się okazało, w osiągnięciu idealnego smaku pomagają pewne grupy mikroorganizmów. Taka wiedza może pomóc producentom czekolady w jej ulepszaniu.