Maia Sobczak, autorka popularnego bloga kulinarnego qmamkasze.pl, zdradziła nam swój przepis na przepyszny rozgrzewający krupnik dyniowy z kaszą jaglaną.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Do przygotowania krupnika dyniowego z kaszą jaglaną potrzebujesz: - 1/2 średniej dyni hokkaido, - 1/2 szklanki kaszy jaglanej, - włoszczyzny, - 4 ziemniaki, - 2 łyżki masła klarowanego, - soli wędzonej lub śliwki wędzonej, - szczypty kminu, - szczypty kurkumy, - natki pietruszki, - świeżego tymianku.
Przygotowanie
Umyj warzywa i pokrój je na kawałki. Następnie rozgrzej masło klarowane, dodając do niego szczyptę kminu i kurkumy. Do rozgrzanego naczynia wrzuć warzywa oraz zioła i podsmaż je przez chwilę.- Robię to aby się otworzyły i oddały pełnię smaku - wyjaśniała Sobczak. Gdy warzywa będą miękkie dodaj kaszę, a następnie całość zalej wodą i gotuj do momentu, aż kasza zmięknie i powstanie aromatyczny wywar warzywny.
- Ta zupa ma świetne właściwości, rozgrzewa i pobudza układ pokarmowy - podkreśliła autorka bloga qmamkasze.pl.
Smacznego!
Autor: stella/map / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Acive