Whisky nabiera kosmicznej mocy

Szkocka whisky na ISS
Szkocka whisky na ISS
Ponad 300 km nad Ziemią leżakuje szkocka whisky. Astronauci od stycznia sprawdzają, jak cały proces przebiega w warunkach mikrograwitacji. Taka sama próbka leżakuje w gorzelni w Szkocji dla celów porównawczych.

Rakieta Sojuz z próbkami whisky ze szkockiej gorzelni Ardbeg została wysłana na Międzynarodową Stację Kosmiczną w zeszłym roku. Jednak eksperyment leżakowania w warunkach mikrograwitacji trwa dopiero od dziewięciu miesięcy.

- Astronauci dopiero w styczniu 2012 r. złamali ściankę oddzielającą whisky od powierzchni dębowej beczki - wyjaśnia dr Bill Lumsden, kierujący destylacją whisky w gorzelni Ardbeg.

Identyczny eksperyment przeprowadza gorzelnia w swoich zakładach na szkockiej wyspie Islay. Proces leżakowania ma potrwać do dwóch lat, potem naukowcy będą porównywać ziemski i kosmiczny produkt.

To niecodzienne doświadczenie ma pomóc wyjaśnić reakcje związków chemicznych w stanie nieważkości.

Ziemski hołd

Z okazji wystrzelenia whisky w kosmos gorzelnia Ardbeg wypuściła na rynek limitowaną edycję tego trunku o nazwie "Galileo".

"To nasz ziemski hołd dla eksperymentu naukowego przeprowadzanego daleko w przestrzeni", napisała w oświadczeniu gorzelnia.

Limitowana edycja to 12-letnia whisky typu single malt (trunek jest destylowany w jednej gorzelni i wytwarzany w całości z jednego rodzaju słodu).

Autor: mm/mj / Źródło: BBC

Czytaj także: