Nie masz pomysłu na obiad czy kolację. Spróbuj naszego przepisu na jednogarnkowe danie z ryżem i soczewicą. Z powodzeniem możesz zapakować je do pudełka i zabrać do pracy.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Przepis pochodzi od Darii Łukowskiej, dietetyka i trenera personalnego. Na wykonanie wykonanie dania potrzebujesz 40 minut i poniższych składników:
- 50 g ryżu białego długoziarnistego
- 225 g soczewicy
- 400 g czerwonych pomidorów krojonych z puszki
- miniaturki konserwowych kolb kukurydzy
- 1 pora
- 1 brokułu
- czerwonej papryki
- warzyw do przygotowania bulionu
- przypraw: garam masala, łyżeczka chili, szczypta soli himalajskiej, liść laurowy i pieprz kolorowy.
Przygotowanie:
Do wrzącej wody wrzucamy warzywa na bulion: marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler i dorzucamy dwa liście laurowe oraz kilka ziarenek kolorowego pieprzu. Kiedy bulion się gotuje, przystępujemy do dalszej pracy. Pora kroimy w talarki, wycinamy drobne różyczki z brokułu, kroimy miniaturki kukurydzy i paprykę.
Z gotowego bulionu wyjmujemy warzywa, a wrzucamy tam ryż i soczewicę. Gotujemy 15 minut, następnie dodajemy pomidory z puszki, pokrojoną paprykę, brokuły, pora i kukurydzę oraz resztę przypraw i gotujemy jeszcze 5 minut.
Danie jest gotowe - smacznego.
Autor: mar/jap / Źródło: TVN Meteo Active