Kto nie lubi prezentów? My je uwielbiamy, podobnie jak prowadzące program "Szczypta smaku" Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka. W najnowszym odcinku programu "Szczypta smaku" pokazały swoje wersje przepysznych upominków, jakie każdy może przygotować w swojej kuchni.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Nie wiesz, co podarować najbliższym w ramach prezentu? Prowadzące program "Szczypta smaku" Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka proponują jadalne upominki: daktellę, czyli krem daktylowo-orzechowy, cantucci, czyli słodkie włoskie sucharki i marynowane warzywa z grilla.
Daktella - krem daktylowo-orzechowy
Do przygotowania daktelli potrzebujesz:
- 100 g daktyli bez pestek, - 1/2 szklanki wody, - łyżeczkę oleju kokosowego, - łyżeczkę kakao, - garść orzechów laskowych.
Daktyle przekrój i wrzuć do rondelka, gotuj je w wodzie przez około 5-10 minut. W międzyczasie upraż na patelni orzechy laskowe. Wszystko przerzuć do blendera/miksera, dodaj olej kokosowy, kakao i zmiksuj na gładką masę.
Doskonałym dodatkiem do takiego kremu są chipsy owocowe, np. z gruszki lub jabłka. Aby uzyskać idealnie chrupkie i suche plasterki wystarczy pokroić owoce w cienkie plastry, ułożyć na papierze do pieczenia na kratce z piekarnika i doprawić - jabłka cynamonem, a gruszki sokiem z limonki. Blachę należy wstawić na 4 godziny do piekarnika nastawionego na 60 st. C.
Cantucci - włoskie sucharki
Do przygotowania włoskich słodkich sucharków potrzebujesz:
- 300 g migdałów, - 0,5 kg mąki pełnoziarnistej, - 150 g cukru trzcinowego, - 4 jajka, - 2 łyżek masła, - łyżeczki proszku do pieczenia, - szczypty soli, - skórki otartej z limonki, - garść pistacji.
Połowę migdałów (150 g) zmiksuj na gładką masę, tworząc tym samym mąkę migdałową i dodaj do przesianej przez sitko mąki pełnoziarnistej. Wsyp pozostałe migdały, pistacje, cukier, jajka, masło, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i skórkę otartą z limonki.
Gdy ciasto będzie zagniecione podziel je na 4 części, formując z każdej z nich wąski wałek. Przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 st. C na około 20 minut. Po upieczeniu przekrój je pod kątem na drobne kromki i zapakuj - albo do szklanego lub metalowego słoja albo do pudełka, jako prezent.
Marynowane warzywa z grilla
Do przygotowania grillowanych marynowanych warzyw potrzebujesz:
- 2 zielonych papryk, - 2 czerwonych papryk, - pół małej dyni, - 4 szalotki, - 4 ząbki czosnku, - gałązki rozmarynu, - gałązki tymianku, - kilka ziaren pieprzu, - 2 goździki, - suszone chili, - liść laurowy, - łyżka jasnego octu winnego, - 0,5 l oliwy z oliwek - sól morska - gwiazdka anyżu.
Papryki i dynię pokrój w kawałki, które łatwo się zgrillują i zmieszczą w słoiczkach. W międzyczasie obierz i pokrój na kawałki szalotkę. Warzywa wrzuć do miski i zalej octem oraz oliwą z oliwek i wymieszaj.
Jak sprawić, aby oliwa, w której będą pływały grillowane warzywa, była niezwykle aromatyczna? To proste. Pomoże w tym liść laurowy, gałązka tymianku i rozmarynu, chilli, gwiazdka anyżu, goździki, pieprz i 2-3 ząbki czosnku - nie krojone, ale tylko zgniecione nożem i obrane ze skórki. Przyprawy należy wrzucić do podgrzanej oliwy. Istotne jest, aby nie doprowadzić do wrzenia oliwy, ponieważ wtedy zgorzknieje. Musi być tylko ciepła i pachnąca.
Zgrillowane warzywa umieść w wyparzonych, czystych słoiczkach i zalej oliwą tak, aby nie wystawał nawet kawałek papryki czy dyni. To zapobiegnie ich zepsuciu się.
Smacznego!
Autor: stella/mab / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active