Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Jeśli jednak będziemy pamiętać o kilku zasadach, wcale nie musimy rezygnować z ulubionych potraw przygotowanych w ten sposób.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Do smażenia potrzebny jest odpowiedni sprzęt, dlatego też wybierz dobrą patelnię. Postaw na ceramiczną, ponieważ przy jej produkcji nie wykorzystuje się szkodliwych składników. Ponadto jest odporna na bardzo wysokie temperatury i można na niej smażyć bez tłuszczu.
Zrezygnuj ze smalcu i masła
Ważnym elementem jest dobór tłuszczu, na którym smażymy. Wybierz olej roślinny zamiast smalcu zwierzęcego czy masła. Potrawy przygotowane na maśle czy smalcu mają mnóstwo kalorii. Poza tym masło szybko się przypala, przez co wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia substancje.
Postaw na olej
Najlepsze oleje do smażenia to słonecznikowy i kokosowy. A co z oliwą z oliwek? Smażenie na niej nie jest najlepszym rozwiązaniem. Produkt ten przeznaczony jest do sałatek i potraw świeżych.
Odpowiednie nagrzanie
Zanim wrzucisz potrawy na patelnię, poczekaj, aż olej się nagrzeje. Danie wchłonie wtedy mniej tłuszczu i dzięki temu nie będzie tak kaloryczne. Stopień rozgrzania oleju sprawdź, wrzucając na patelnię mały kawałek jedzenia. Jeśli będzie skwierczał, dorzuć resztę składników
Uważaj z ilością
Liczy się umiar, dlatego nie przesadzaj z tłuszczem. Patelnia posmarowana pędzelkiem namoczonym w oleju w zupełności wystarczy. Wyjątkiem są potrawy smażone w głębokim tłuszczu, np. pączki czy frytki.
Posiłek powinien zawierać tylko jedną smażoną potrawę. Jeśli masz zamiar zjeść kotleta, wybierz do niego gotowane ziemniaki albo świeże warzywa.
Ręcznik papierowy w gotowości
Smażone potrawy staraj się odsączać. Warto przekładać dania z patelni na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, który został pochłonęły podczas obróbki termicznej.
Autor: AD/map / Źródło: STORYFUL/x-news