Anna Słowińska to młoda zapracowana kobieta. Nie ma czasu ani głowy do gotowania. Alżbeta Lenska, prowadząca program "Twój portfel, nasza dieta", udowodni jej, że domowe dania nie muszą być ani czasochłonne, ani drogie. Dzięki jej wskazówkom nasza bohaterka zaoszczędzi na jedzeniu nawet 150 zł tygodniowo.
Ania je niezdrowo, bo nie ma czasu na gotowanie. Często sięga po słodkie sklepowe przekąski, a na obiad wybiera danie typu fast food. Kolacje jada bardzo późno, bo dopiero po godzinie 22 i też nie zawsze są to zdrowe produkty. Alżbeta Lenska namawia naszą bohaterkę do uregulowania godzin posiłków i proponuje szybkie i smaczne domowe dania, które z powodzeniem można zabrać do pracy.
Frittata
Na śniadanie Alżbeta proponuje Ani frittatę z suszonymi pomidorami i bazylią, która zapewnia energię na połowę dnia. Jej koszt to tylko 2,70 zł. Do tej pory nasza bohaterka wydawała na śniadanie 3 zł.
Pudding
Ania bardzo lubi słodkie przekąski, na które wydaje ok 7 zł dziennie. Alżbeta nauczyła ją przygotowywać zdrowy pudding czekoladowy z awokado, który nie tylko jest słodki, lecz także dostarcza cennych kwasów tłuszczowych. Jedna porcja takiego puddingu to tylko 3 zł.
W jednym garnku
Dla zapracowanych najlepszym wyjściem jest jednogarnkowy obiad. Ażbeta proponuje ryż orientalny z jajkiem, orzechami i rodzynkami. Koszt jednej porządnej porcji to tylko 3,80 zł. Do tej pory Ania wydawała na obiad na mieście 20 zł.
Kolacja powinna być wolna od węglowodanów, dlatego Alżbeta poleca bezmięsne leczo. Przyrządzenie trwa tylko 20 minut, potrawa robi się sama, a w tym czasie można wziąć np. odprężającą kąpiel. Koszt takiej kolacji to tylko 5 zł, czyli połowa tego, co do tej pory wydawała Ania.
W sumie dzięki propozycjom Alżbety nasza bohaterka oszczędza dziennie 25 zł, a tygodniowo 150 zł. Przepisy i sposób wykonania znajdziecie w powyższym wideo.
Autor: mar/map / Źródło: TVN Meteo Active