Prezentujemy wam najzdrowsze zamienniki białego cukru, nazywanego nierzadko podstępnym cichym zabójcą.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Nie tłuszcz, nie konserwanty, ale wszechobecny biały cukier najgorzej działa na nasze zdrowie, powodując szereg problemów zdrowotnych i utrudniając utrzymanie szczupłej sylwetki. Czytając skład niektórych produktów, nietrudno zauważyć, że występuje prawie wszędzie. Znaleźć go można nawet w wędzonym pakowanym łososiu.
Cukrem osładzamy sobie kawę, herbatę, pieczemy z nim ciasta. I ubolewamy, że to nie do końca zdrowe. Jeśli dodajemy do wszystkich wymienionych rzeczy jego najpopularniejszą postać, białą, to niestety, faktycznie, sabotujemy swoje zdrowie. Ale na szczęście są zamienniki dla tego podstępnego zabójcy. I nie mamy tu na myśli chemicznych słodzików, które są chyba jeszcze gorsze niż "klasyczny" biały cukier.
1. Stewia
Słodkie liście tej rośliny to chyba najzdrowsza alternatywa dla cukru. Są 300 razy słodsze od cukru i nie są przyswajalne przez ludzki organizm, co oznacza, że nie dostarczają nam kalorii. Ze stewii produkuje się naturalne słodziki, choć my polecamy jej naturalną, najmniej przetworzoną postać, czyli liście.
2. Ksylitol
Można go nazwać cukrem, który nie sieje spustoszenia w organizmie. Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak. To właśnie ksylitol, wytwarzany z kory brzozowej, który, choć smakuje i wygląda jak cukier, to nie podnosi poziomu cukru we krwi, co czyni go bezpiecznym zamiennikiem cukru. Ponadto wspomaga regenerację tkanek, a liczne badania udowadniają, że może poprawić zdrowie jamy ustnej, zapobiegając próchnicy i rozwojowi bakterii.
3. Miód
Z punktu widzenia wartości energetycznej zamiana cukru na miód nie jest opłacalna. Ale jeśli porównamy wartość odżywczą obu produktów, to miód jest bezkonkurencyjny. Ten naturalny antybiotyk "nakarmi" nasz mózg, wspomoże układ odpornościowy i układ krążenia, poprawi apetyt i stosowany z umiarem nie przyczyni się do wystąpienia nadwagi.
4. Melasa
Nazywana "czarnym złotem" (ze względu na głęboki, ciemny kolor) kojarzy się z deserami dla dzieci serwowanymi za czasów PRL-u. Jednak "złotem" melasę nazywa się ze względu na bogactwo składników mineralnych. Ten produkt uboczny uzyskiwany podczas produkcji cukru jest źródłem żelaza niehemowego, magnezu, potasu i witamin z grupy B. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i nerwowy.
5. Fruktoza
To właśnie fruktozie owoce zawdzięczają swój słodki smak. Spożywanie tego naturalnego słodzika w niewielkich ilościach nie stanowi zagrożenia dla naszego organizmu. Doskonale sprawdzi się w postaci zamiennika cukru do np. słodzenia napojów. Jej kaloryczność jest zbliżona do kaloryczności białego cukru, ale uwaga: fruktoza jest dwukrotnie słodsza. To oznacza, że możemy jej użyć mniej, co w naturalny sposób obniża wartość energetyczną kawy, herbaty czy też ciasta.
Autor: stella/map / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: pixabay/stevepb