Śniadanie to absolutnie najważniejszy posiłek dnia. Nie tylko dlatego, że dostarcza energii na starcie. To co jemy, warunkuje jak nasz organizm będzie w kolejnych godzinach działał i trawił wszystko, co trafi do żołądka. Przedstawiamy listę 20 produktów, z których warto komponować swoje śniadania.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Poranki to taki magiczny czas, kiedy normalna minuta trwa o połowę krócej, a czas pędzi kilkukrotnie szybciej. Ale gwarantujemy, że wygospodarowanie chwili na pełnowartościowe śniadanie, to jedynie kwestia odpowiedniej organizacji. Pomijanie śniadania jest bowiem nie tyle błędem, ile po prostu głupotą.
Jednak aby śniadanie było wartościowe, musi się składać z wartościowych składników. Przedstawiamy listę 20 najlepszych produktów, które warto jeść na dzień dobry.
1. Owsianka
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że owsianka jest jedną z najzdrowszych śniadaniowych propozycji. Jest niskokaloryczna (67 kcal. na 100 g) i dostarcza sporo cennych składników. Talerz owsianki z mlekiem lub jogurtem to cenna dla komórek mózgowych i nerwowych witamina B6 oraz poprawiająca pamięć, koncentrację i przyswajanie wiedzy witamina B6. Z kolei witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu czy rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie - wspomniane witaminy z grupy B oraz selen i magnez, niezbędne dla mózgu i systemu nerwowego.
2. Jogurt grecki
Dwa argumenty "za": prawie dwukrotnie więcej wapnia i białka od zwykłego jogurtu, przez co jest niezwykle sycący, oraz praktyczność - zamknięte opakowanie łatwo ze sobą zabrać i zjeść w drodze do lub już w pracy. Nie zaszkodzi dodać trochę owoców czy orzechów dla smaku i spotęgowania wartości odżywczych posiłku.
3. Kiełki pszenicy
Zaledwie dwie łyżki kiełków zaspokajają około 15 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E i mniej więcej 10 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jeśli na ogół nie jesz orzechów czy nasion, to kiełki doskonale uzupełnią niedobór składników bezpośrednio dodających urody. A dodanie ich do płatków, jogurtu czy kanapki jest banalnie proste.
4. Grapefruit
Starasz się schudnąć? Na śniadanie serwuj sobie przynajmniej połówkę cytrusa. Naukowcy dowiedli, że właściwością grapefruitów jest wspomaganie procesu spalania tłuszczu. Ponadto korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. Jednakże jeśli przyjmujemy silniejsze leki, to wprowadzenie ich do diety należy skonsultować z lekarzem.
5. Banany
Nie ma nic lepszego niż banan, pełen tzw. skrobi opornej, której nie trawimy, ale którą uwielbiają bakterie w naszych jelitach. Ta stosunkowo mało kaloryczna (89 kcal. w 100 g) przekąska, to kopalnia minerałów, takich jak wapń (5 mg/100 g), żelazo (0.26 mg/100 g), magnez (27 mg/100 g), fosfor (22 mg/100 g), potas (358 mg/100 g), sód (1 mg/100 g) i cynk (0.15 mg/100 g).
6. Jajka
Chociaż przez jakiś czas były w niełasce, ze względu na ilość cholesterolu jakiego dostarczają (ok. 60 proc. dziennego zapotrzebowania), to warto je jeść. Tym bardziej, że dowiedziono stosunkowo niewielkiego wpływu spożywanej żywności na jego poziom. Są źródłem zdrowego, pełnowartościowego białka i witaminy D.
7. Masło migdałowe
Nie jesz jajek i nabiału ze względów ideologicznych? W takim razie znakomitym źródłem białka i dobrych tłuszczy będzie masło migdałowe, doskonale komponujące się z pełnoziarnistym pieczywem lub jabłkami. Wartości odżywcze ma podobne do masła orzechowego, dostarczając około 100 kcal. na łyżkę i stanowiąc znakomitą alternatywę tego przysmaku dla osób uczulonych na orzeszki ziemne.
8. Arbuz
W sezonie wakacyjnym, gdy na straganach arbuzów nie brak, warto zaczynać nimi dzień. Znakomicie nawilżają organizm od środka i dostarczają likopen - składnik odżywczy dbający o dobry wzrok, serce i zapobiegający nowotworom. Ten niskokaloryczny (30 kcal. w 100 g) owoc jest dobrym źródłem witaminy A, wapnia, żelaza i kwas askorbinowego.
9. Siemię lniane
Jak uczynić owsiankę czy śniadaniowy koktajl zdrowszym? Dodając 2 łyżki siemienia lnianego. Taka ilość dostarcza ponad 100 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas tłuszczowy omega-3, błonnik i lignin -przeciwutleniacz o udowodnionym działaniu chroniącym przed rakiem piersi. Należy jednak je zmielić przed spożyciem, bo nienaruszonych ziaren nie jesteśmy w stanie strawić.
10. Borówki
Bez względu na to, czy świeże, czy mrożone, każda pojedyncza borówka to prawdziwa bomba zdrowia. Naukowo dowiedziono, że regularne jedzenie jagód może poprawić wszystko: pamięć, ciśnienie krwi i metabolizm. Dzikie jagody charakteryzuje jedno z najwyższych stężeń antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy. I są niskokaloryczną przekąską - filiżanka jagód dostarcza zaledwie 80 kcal.
11. Truskawki
Podobnie jak borówki, truskawki są super-zdrowe i niskokaloryczne (32 kcal. w 100 g). Filiżanka truskawek dostarcza dzienną dawkę witaminy C, duże ilości kwasu foliowego, antocyjanów i błonnika. Co ciekawe - jedzenie ich w surowej postaci naturalnie wybiela zęby. Przeprowadzone w 2013 r. badania dowiodły, że kobiety jedząc więcej niż 3 porcje truskawek i borówek w tygodniu, redukowały ryzyko wystąpienia ataku serca.
12. Kawa
Dzień sugerujemy zacząć od szklanki wody z sokiem z cytryny, a pół godziny później coś zjeść, wypijając przy okazji filiżankę espresso. Obniżamy w ten sposób ryzyko wystąpienia cukrzycy czy raka prostaty i być może wydłużamy sobie życie. Naukowcy podejrzewają bowiem o takie działanie duet kofeiny i przeciwutleniaczy obecnych w czarnym płynie.
13. Herbata
Nie przepadasz za kawą? Pij herbaty, której prozdrowotne właściwości są nieocenione. Jest bogatym źródłem katechiny, przeciwutleniaczy zwiększających odporność. Każdy jej rodzaj (czarna, zielona, czerwona czy biała) dostarcza antyoksydantów. Za najzdrowszą uznaje się zieloną - pięć filiżanek dziennie może "podkręcić" metabolizm i skutecznie wspomaga odchudzanie.
14. Kantalupa
Każdy owoc jest dobrym pomysłem na śniadanie, ale najlepszym z nich jest kantalupa. Mniej więcej ćwierć melona dostarcza około 50 kcal. i zaspokaja całkowite zapotrzebowanie na witaminę A i C, co w efekcie oznacza lepszą odporność i ładniejszą skórę.
15. Kiwi
Ten malutki, pokryty "włochatą" skórką owoc, dostarcza aż 65 mg witaminy C, czyli mniej więcej tyle, co pomarańcza. To bogate źródło potasu, miedzi, a błonnika dostarcza więcej, niż banan. Znakomicie poprawia trawienie.
16. Sok pomarańczowy
Z wyciskania soku z pomarańczy warto uczynić przyjemny i smaczny poranny rytuał, który dostarczy witaminy D i obniży ryzyko wystąpienia osteoporozy, depresji czy niektórych chorób nowotworowych.
17. Sok żurawinowy
To znakomity sposób na ograniczenie wzrostu bakterii i ochronę przed zakażeniami układu moczowego. Badania sugerują, że ponadto prawdopodobnie wspiera układ sercowo-naczyniowy. Badania przeprowadzane na płytkach Petriego dają obiecujące wyniki sugerując, że związki występujące w żurawinie, mogą zwiększyć skuteczność niektórych leków na raka jajników.
18. Płatki zbożowe
Z płatkami jest ten problem, że jest ich rodzajów jest więcej niż mnóstwo. Generalnie warto wybierać te, które dostarczając 5 g błonnika mają mniej niż 5 g cukru, są pełnoziarniste lub z otrębów pszenicy i wzbogacone przez producenta np. ryboflawiną, kwasem foliowym czy innymi składnikami odżywczymi.
19. Maliny
Warto w sezonie jeść ich jak najwięcej, ponieważ dostarczają przeciwutleniaczy, których nowotwory bardzo nie lubią. Ponadto są bogate w błonnik (8 g na filiżankę), w witaminę C oraz w witaminę K wzmacniającą kości. Wartości nie tracą nawet zamrożone.
20. Pieczywo pełnoziarniste
Jeżeli śniadanie ma nam dostarczyć energii, to musi w nim być coś, co ma węglowodany, czyli np. pieczywo pełnoziarniste. Ciemne pieczywo dlatego jest lepsze od białego, pszennego, bo wyrabia się go z nieoczyszczonego ziarna, dostarczającego więcej błonnika i substancji bioaktywnych, witamin i minerałów.
Autor: stella/jap / Źródło: health.com
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock