Sławosz Uznański-Wiśniewski spędził na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej ponad dwa tygodnie. Na nagraniu udostępnionym w poniedziałek, niedługo po opuszczeniu przez Polaka ISS, widać, jak wyglądało przyrządzanie posiłków w kosmosie.
Posiłki na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej polski astronauta przygotowywał w module Node 1. - Będę miał okazję wam zademonstrować, jak jemy w kosmosie. Mam dla was niespodziankę, dzisiaj będziemy gotować polskie pierogi - mówił na nagraniu Sławosz Uznański-Wiśniewski. Dodał, że danie to przyleciało z nim na ISS w ramach misji Axiom-4.
Latające pierogi
Działająca na ISS mikrograwitacja sprawiła, że opakowanie z pierogami unosiło się bezwładnie. - Jak możecie zobaczyć, pierogi same latają, a ja mogę zrobić dokładnie to samo - powiedział Polak i obrócił się prawie o 360 stopni.
Tłumaczył, że do zabranego na stację jedzenia dodaje się gorącą wodę. Odpowiednią jej ilość się wybiera, a następnie przyłącza opakowanie do specjalnego urządzenia. - Woda jest bezpośrednio wpompowywana do paczki. Po tym należy chwilę poczekać, aż pierogi się zrobią - mówił.
Opakowanie z jedzeniem Polak otworzył nożyczkami. - Wyglądają całkiem dobrze i smacznie, zupełnie jak w domu. Zobaczcie, jak latają w mikrograwitacji - dodał. Sławosz pokazał też, że w module Node 1 wiszą podpisane łyżki każdego z astronautów.
Poza pierogami Sławosz wziął ze sobą też zupę pomidorową z makaronem, leczo z warzywami i kruszonkę z jabłkami.
Sławosz Uznański-Wiśniewski w drodze do domu
O godzinie 13.15 kapsuła Dragon Grace odłączyła się od Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. W ten sposób rozpoczął się kolejny etap powrotu astronautów z misji Axiom 4 na Ziemię - wśród nich jest Polak Sławosz Uznański-Wiśniewski. Cały proces był opóźniony o około 10 minut. Następnym ważnym etapem powrotu na Ziemię będzie wejście w atmosferę, które zostało zaplanowane na wtorek. CZYTAJ WIĘCEJ >>>
Źródło: Axiom Space, Lyofood, tvnmeteo.pl
Źródło zdjęcia głównego: materiały Lyofood/Axiom Space