Nadciśnienie i choroby serca zabijają 10 tysięcy osób dziennie w Europie

Źródło:
PAP
Dzieci mogą cierpieć na nadciśnienie tak samo jak dorośli. Lekarze apelują, by nie lekceważyć badań
Dzieci mogą cierpieć na nadciśnienie tak samo jak dorośli. Lekarze apelują, by nie lekceważyć badańMarek Nowicki/Fakty TVN
wideo 2/5
Dzieci mogą cierpieć na nadciśnienie tak samo jak dorośli. Lekarze apelują, by nie lekceważyć badańMarek Nowicki/Fakty TVN

Choroby krążenia odpowiadają za ponad 40 procent wszystkich zgonów w Europie, czyli za około 10 tysięcy dziennie - wynika z raportu Światowej Organizacji Zdrowia. Głównymi powodami są nadmierne spożycie soli i nieleczone nadciśnienie tętnicze. W regionie europejskim z nadciśnieniem mierzy się co trzecia osoba w wieku 30-79 lat, co jest najwyższym wskaźnikiem na świecie.

Z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną niesprawności i przedwczesnych zgonów w europejskim regionie, które badało WHO. Region ten obejmuje 53 kraje - głównie Europy i częściowo Azji. Schorzenia te odpowiadają za 42,5 procent wszystkich zgonów, czyli za około 10 tysięcy dziennie.

Jak podają autorzy publikacji, mężczyźni umierają z powodu tych chorób ponad dwa razy częściej niż kobiety. Występują również różnice między regionami. Prawdopodobieństwo przedwczesnego (w wieku 30-69 lat) zgonu z powodu chorób układu krążenia jest niemal pięciokrotnie wyższe w krajach Europy Wschodniej oraz Azji Środkowej w porównaniu z Europą Zachodnią.

Choroby układu krążenia. Przyczyny

Do najważniejszych przyczyn tych statystyk autorzy raportu WHO zaliczają: nadmierne spożycie soli i nadciśnienie tętnicze, które jest nieleczone lub źle leczone. Aż w 52 z 53 krajów, które znajdują się w europejskim regionie WHO, średnie spożycie soli kuchennej przekracza normę rekomendowaną przez organizację, czyli maksymalnie 5 gramów dziennie (łyżeczka do herbaty).

Nadmierna konsumpcja soli jest głównym czynnikiem rozwoju nadciśnienia tętniczego, a to z kolei jest głównym czynnikiem ryzyka zgonów z powodu zawałów serca, udarów mózgu i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Według autorów raportu najważniejszym źródłem dużej ilości soli w diecie jest żywność przetworzona, w tym fast food. Dlatego regulacje dotyczące ograniczenia zawartości soli w żywności przetworzonej mogą mieć potencjalnie korzystny wpływ na zdrowie ludzi - ocenili eksperci WHO.

WHO: choroby układu krążenia zabijają dziennie 10 tysięcy osóbShutterstock

Jeden na trzech dorosłych ma nadciśnienie

Kolejnym problemem jest rozpowszechnienie nadciśnienia tętniczego. Zmaga się z nim jeden na trzech dorosłych w wieku 30-79 lat w europejskim regionie WHO. Jest to najwyższy wskaźnik na świecie.

Nadciśnienie tętnicze jest określane jako cichy zabójca, ponieważ często nie daje objawów, a jeśli nie jest trzymane pod kontrolą (u osób nieleczonych lub leczonych nieprawidłowo) prowadzi do zawałów serca i udarów mózgu, które mogą zakończyć się zgonem.

W raporcie specjaliści podają, że nadciśnienie tętnicze jest wiodącym czynnikiem ryzyka zgonu i niesprawności w europejskim regionie WHO. Odpowiada bowiem za blisko 25 procent zgonów i 13 procent przypadków niesprawności.

Jak zapobiegać chorobom krążenia

- Chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz nadciśnieniu tętniczemu można w dużym stopniu zapobiegać, jak również trzymać je pod kontrolą - komentował dr Hans Henri P. Kluge, dyrektor WHO na region europejski.

Jak zaznaczył, co roku z powodu chorób układu krążenia umierają cztery miliony osób w europejskim regionie WHO. - Są to przede wszystkim mężczyźni, zwłaszcza ze wschodniej części naszego regionu WHO. Takie są fakty, ale to jest coś, co możemy zmienić. Wiemy, co działa, jednak po raz kolejny nie udaje nam się wdrożyć podejścia opartego na dowodach, co skutkuje niedopuszczalnie wysokim poziomem możliwych do uniknięcia zgonów - ocenił Kluge.

Eksperci WHO postulują w raporcie zintegrowane działania dotyczące zarówno ograniczenia spożycia soli, jak i wykrywania oraz kontrolowania nadciśnienia tętniczego. Zdaniem Kluge samo wdrożenie ukierunkowanej polityki mającej na celu ograniczenie spożycia soli o 25 procent mogłoby do 2030 roku uratować życie około 900 tysięcy osób.

Według ekspertów, decydenci powinni wprowadzić obowiązkowe limity zawartości soli w powszechnie spożywanej żywności, w tym żywności przetworzonej oraz żywności podawanej w punktach gastronomicznych i stołówkach. Konieczne jest także wprowadzenie obowiązku umieszczania etykiet na przodzie opakowań, mające na celu wspieranie konsumentów w dokonywaniu świadomych i zdrowszych wyborów oraz organizowanie kampanii edukujących społeczeństwo i wspieranie zmiany zachowań w celu zmniejszenia spożycia soli.

Choć nie jest to w interesie branży spożywczej, redukcja zawartości soli w populacji poprzez obowiązkową zmianę składu daje szybkie efekty, ratuje ludzkie życie i przynosi oszczędności dla systemu ochrony zdrowia - oceniają autorzy raportu.

Konieczne jest również diagnozowanie i leczenie nadciśnienia tętniczego z uwzględnieniem standardowych protokołów leczenia oraz zapewnienia pacjentom opieki zespołowej. Kluczowy jest lepszy dostęp do podstawowych leków i wyrobów medycznych dla osób, u których zdiagnozowano nadciśnienie - podkreślili eksperci WHO.

Ponadto, jak ocenili autorzy raportu, kampanie edukacyjne na temat nadciśnienia tętniczego i jego groźnych powikłań mogą poprawić poziom wiedzy społeczeństwa i zwiększyć przestrzeganie zaleceń lekarskich przez pacjentów.

Autorka/Autor:ek/kab

Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: Pormezz/Shutterstock