Magda Gessler zapowiada, że w "Kuchennych rewolucjach" jak zwykle nie zabraknie emocji. Pierwszy odcinek 27. sezonu zobaczymy 7 września o godz. 21.35 w TVN i Playerze. Jakie lokale restauratorka odmieni tym razem?
W nowym sezonie "Kuchennych rewolucji" pojawi się m.in. karczma Dziupla u wuja w Górkach Wielkich, zajazd Dwa Koguty w Przędzelu, restauracja Pod orzechem w Bytomiu czy bar Pierożek w Grudziądzu. "Nowa forma miejsca #pierozek. Będzie szał. Będzie opowieść o przeszłości… w teraźniejszości!!! Smaki wyborne" - zapowiada Magda Gessler. W menu zaproponowała m.in. pomidory faszerowane sałatką z bobu i melona z gazpacho i musem z dojrzewającego sera.
"Kuchenne rewolucje" - co w pierwszym odcinku
Na początek Gessler przyjedzie do Czarnej Dąbrówki na Kaszubach, by odmienić restaurację Cooking and events. Prowadzi ją Sebastian, dla którego własny lokal był spełnieniem marzeń. Zainwestował w jego remont pół miliona złotych. Koszty miały pokryć imprezy, ale z powodu pandemii żadna z zamówionych się nie odbyła. - Skończyła się pandemia, przyszła inflacja - mówi Sebastian. Dodaje, że koszty prowadzenia lokalu to nawet 30 tys. złotych miesięcznie, a dzienne obroty to np. 44 złote… W prowadzeniu restauracji Sebastianowi pomaga mama, doświadczona kucharka. Właściciel Cooking and events bardzo liczy na Magdę Gessler. Zna jej metody, bo kiedyś - jako kucharz - brał udział w "Kuchennych rewolucjach".
Metody Magdy Gessler
To już 27. sezon "Kuchennych rewolucji". "W czasie 12 lat odnowiłam i wskrzesiłam ponad 340 restauracji" - deklarowała Gessler rok temu w "Forbesie". Fani jej programu wiedzą, że restauratorka zawsze zwraca uwagę na potencjał regionu, w którym działa lokal. Zmusza właścicieli, by poznali jego historię, dowiedzieli się, z jakich smaków słynie, nawiązali kontakt z lokalnymi dostawcami. "To ważne, bo okazuje się, że restauratorzy najczęściej nie korzystają z dobrodziejstw okolic, tylko silą się na kuchnie innych krajów, których nie znają. Odtwarzają je więc z Internetu, bo nawet nie byli 'w miejscu, którym chcą karmić' i nie smakowali tamtejszych dań w naturze. To zmora! Staram się tego oduczyć i szukam talentów kulinarnych. Gwarantuję – mamy ich tysiące. Pochowane w małych miejscowościach, niewierzących w siebie i w swoje umiejętności. Są to szczególnie kobiety, które są fenomenalne. Ja staram się dodać im wiary w siebie. Czasami jako pierwsza osoba w życiu mówię im 'jesteś cudem, masz smak, gotuj!'" - mówi Gessler.
ZOBACZ TEŻ: Magda Gessler o Larze i Tadeuszu: "Dzieciaki wyrosły mi same, bo matka była wariatką i szalała po świecie"
TVN, Instagram, "Forbes"
Źródło zdjęcia głównego: x-news