VITAlia Mikołajewskiej
Wakacyjny cykl o Apulii (cz. 4)
W kolejnej odsłonie cyklu o Apulii Maria Mikołajewska zaprasza na wspólne zwiedzanie siedemnastowiecznej "masserii" - gospodarstwa produkującego oliwię i wino w samym środku apulijskiego cypla w Cutrofiano. Oliwa i wino dla Włochów są świętością, nie tylko są podstawą włoskiej gospodarki, ale i fundamentem kultury. Do testowania czerwonego, białego, różowego, starszego i młodszego wina podawane są miejscowe oliwki i własnej roboty taralli, czyli włoskie krakersy, które są tradycyjnym produktem Apulli. Najstarsza część zwiedzanej winnicy została wykłuta w skale, a jej poziom jest niższy od poziomu pozostałych nowszych pomieszczeń. Wcześniej zamieszkiwały tam osły, które miały swój wkład w produkcję oliwy. Osioł był przywiązywany do młyna tak, aby mógł ruszać okrągłymi kamieniami, które miażdżyły oliwki. Podobnie jak konie, osły musiały mieć zakryte oczy, żeby nie rozpraszały się i nie odczuwały zmęczenia. Do dziś możemy zobaczyć tam ślady kopyt zachowane pod szkłem.