Salceson znalazł się na pierwszym miejscu w rankingu najgorzej ocenianych produktów mięsnych na świecie. W niechlubnym zestawieniu portalu Taste Atlas słynny polski produkt wyprzedził słowacką Liptovską salámę i amerykańską szynkę Smithfield.
Nowy ranking pojawił się 1 grudnia na stronie internetowego poradnika kulinarnego Taste Atlas. Portal ten gromadzi informacje o produktach i daniach z różnych państw i pozwala użytkownikom na wyrażenie opinii na ich temat. Tym razem zestawiono najgorsze produkty mięsne świata na podstawie ocen wystawianych przez internautów.
Salceson najgorszym produktem mięsnym
Na pierwszym miejscu niechlubnego zestawienia znalazł się słynny wyrób z Polski - salceson. Polski produkt zdobył zaledwie 2,4 gwiazdki w pięciostopniowej skali, co oznacza, że cieszy się najmniejszą popularnością wśród internautów.
Salceson to rodzaj wyrobu podrobowego zawierającego w sobie głowizny, okrawki, skórki, krew, tłuszcz i przyprawy. Do jego przygotowania wykorzystuje się zazwyczaj wieprzowinę, wołowinę lub cielęcinę. Składniki są przyprawiane, peklowane, wkładane do osłonek, gotowane i formowane do pożądanego rozmiaru.
Taste Atlas zauważa, że istnieje wiele odmian salcesonu, a produkt ten jest spożywany w skali całego kraju, zazwyczaj jako wędlina w towarzystwie chleba i innych produktów mięsnych.
Najgorsze produkty mięsne - ranking
Na drugim miejscu rankingu najgorszych produktów mięsnych znalazła się słowacka szynka Liptovská saláma, którą oceniono na 2,6 gwiazdki. To rodzaj salami wytwarzanego z wołowiny, wieprzowiny i przypraw.
Podium najgorszych mięsnych produktów zamyka amerykańska szynka Smithfield z oceną 2,9 gwiazdki. Pochodzi z miasta o tej samej nazwie w stanie Wirginia, gdzie wytwarzana jest z mięsa wieprzowego. Świnie muszą być wcześniej karmione produktami zawierającymi orzeszki ziemne i zboża.
Na kolejnych miejscach znalazły się niemiecki wyrób sülzwurst, słoweńska tlačenica i francuska kiełbasa Andouille de Guémené, wszystkie ocenione na 2,9 gwiazdki. Na dalszych miejscach z oceną 3,1 gwiazdki uplasowały się natomiast węgierska galareta mięsna disznósajt, niemieckie kiełbaski Halberstädter Würstchen i kiełbasaThüringer Leberwurst. Czołową dziesiątkę z oceną 3,2 zamyka także niemiecki produkt - kiełbasa teewurst.
Źródło: Taste Atlas, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Ric Jacyno / Shutterstock