Zestawienie najlepszych zapiekanek świata przygotował portal kulinarny Taste Atlas. Na liście znalazło się jedno danie z Polski, uplasowało się na 27. miejscu rankingu. W czołówce królują potrawy z Chile, Brazylii i Włoch.
Pierwsze miejsce rankingu najlepszych zapiekanek świata, stworzonego w maju przez redakcję portalu kulinarnego Taste Atlas na podstawie 1895 zweryfikowanych opinii użytkowników serwisu, zajęła "ulubiona domowa potrawa Chilijczyków, miękka i kremowa pastel de choclo". Danie przygotowuje się na bazie ciasta z mąki kukurydzianej, wewnątrz którego zapieka się nadzienie z mielonej wołowiny, kurczaka, czarnych oliwek, cebuli i jajek na twardo. Całość, przed pieczeniem, posypuje się odrobiną cukru, dzięki czemu na wierzchu tworzy się charakterystyczna karmelizowana skorupka.
Tuż za pastel de choclo uplasowała się brazylijska zapiekanka o nazwie escondidinho, składająca się z warstwy nadzienia na bazie suszonego mięsa, przykrytego puree ziemniaczanym i tartym serem. Trzecie miejsce w rankingu najlepszych zapiekanek świata przypadło pochodzącej z włoskiej Kampanii zapiekance parmigiana alla napoletana, będącej lokalną wariacją klasycznej parmigiany. Składa się ona z kolejno warstwy passaty, podsmażonych na oliwie bakłażanów, kawałków sera mozzarella, liści bazylii i tartego Parmigiano Reggiano.
Na 27. miejscu zapiekanka z Polski
Czwartą pozycję zestawienia najlepszych zapiekanek świata zajęła grecka zapiekanka makaronowa giouvetsi. Tuż za nią znalazły się dwa włoskie klasyki: pochodząca z regionu Emilia-Romania lasagne alla parmigiana i sycylijska parmigiana di melanzane. Siódma pozycja przypadła francuskiej zapiekance ziemniaczanej o nazwie gratin dauphinois. Dalej znalazła się grecka pastitsio, która zdaniem redaktorów Taste Atlas jest "dla Greków tym, czym lasagne dla Włochów". Pierwszą dziesiątkę rankingu zamykają kolejno portorykańska zapiekanka pastelon i grecka moussaka.
Babka ziemniaczana - jedyna zapiekanka z Polski, która znalazła się w zestawieniu - uplasowała się na 27. z 50 miejsc na liście. Redaktorzy Taste Atlas podkreślają, że "ze względu na swoją prostotę" danie rozpowszechniło się poza wschodnie regiony kraju, skąd się wywodzi.
Cały ranking "50 najlepszych zapiekanek świata" znaleźć można na portalu Taste Atlas oraz w jego mediach społecznościowych. Taste Atlas specjalizuje się w tworzeniu kulinarnych rankingów oraz przewodników po kuchniach z całego świata. Jak jednak podkreślono na jego łamach, takie rankingi "nie powinny być postrzegane jako ostateczna ocena dotycząca jedzenia. Ich celem jest promocja doskonałego, lokalnego jedzenia, zaszczepianie dumy z tradycyjnych potraw oraz wzbudzanie zaciekawienia daniami, których jeszcze się nie miało okazji spróbować".
Źródło: Taste Atlas
Źródło zdjęcia głównego: Larisa Blinova/Shutterstock