Szykując zakupy na świąteczny stół prawdopodobnie wielu z nas sięgnie po kilka tradycyjnych przysmaków, które - jak się właśnie okazuje - zyskały międzynarodową renomę. Niektóre znalazły się w opublikowanym właśnie najnowszym rankingu sto najlepszych wyrobów mięsnych świata.
Taste Atlas jest portalem, który przedstawia się jako przewodnik turystyczny po kuchniach świata. Publikuje recenzje potraw i restauracji, ale słynie głównie z rankingów zdobywających duże zasięgi w mediach społecznościowych. Ocenia zarówno najlepsze kuchnie świata, ale też poszczególne rodzaje potraw. I tak np. zestawił najlepsze wytwarzane sery czy pierogi. Co ważne, we właściwie wszystkich zestawieniach pojawiają się dania z Polski, co jest potwierdzeniem, że nasza kuchnia jest ceniona na świecie. Tak jest i tym razem - w przedstawionym przez Taste Atlas w ostatni czwartek rankingu stu najlepszych produktów mięsnych na świecie.
Ranking stu najlepszych produktów mięsnych na świecie
Wprawdzie końcówka Wielkiego Postu to okres, w którym tradycyjnie ogranicza się spożycie wyrobów mięsnych, to jednak w same Święta Wielkanocne wiele z nich pojawia się na polskich stołach. Jak się okazuje, część z nich to międzynarodowe kulinarne hity. W światowym zestawieniu najsmaczniejszych wędlin i innych wyrobów z mięsa polskie przysmaki nie znalazły się wprawdzie w ścisłej czołówce, ale jest ich stosunkowo dużo. I tak, od końca patrząc, na miejscu setnym mamy znany wszystkim świetnie boczek, 77. pozycję rankingu zajmuje kiełbasa jałowcowa, 61. tradycyjna wędzona kiełbasa lisiecka z Małopolski, a 56. popularna krakowska sucha. W pierwszej 50-tce są też polędwica (na 48.) oraz kiełbasa myśliwska (miejsce 33.). Najwyższą pozycję spośród polskich wyrobów zajmują kabanosy staropolskie, na miejscu 29. Portal opisuje je jako długie, cienkie, czasem bardzo suche kiełbaski podawane w parach. Jak wywodzi, ich nazwa pochodzi od kabana czy kabanka, tuczonego głównie ziemniakami młodego wieprza.
Które produkty znalazły się na szczycie listy? Całe podium rankingu zajęły szynki z Hiszpanii, wyprzedzając nawet znane świetnie na świecie szynki parmeńskie. I tak na miejscu trzecim wylądowała Jamón Ibérico, na drugim - Jamón ibérico de bellota, a na pierwszym podobna, ale jeszcze bardziej "szlachetna" Jamón 100% ibérico de bellota. "Uważana za najbardziej wykwintną odmianę szynki iberyjskiej, jest wytwarzana z mięsa w 100 proc. czystej krwi czarnych świń iberyjskich, które swobodnie wędrują po dębowych pastwiskach (Dehesa) i żywią się żołędziami (bellota)" - pisze portal.
ZOBACZ TEŻ: Oto najbardziej niebezpieczne potrawy świata
Źródło: tasteatlas.com
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock