Wybrano najlepszy ser świata 2022 roku. "Rozpływa się na języku i ma nuty ziół, owoców i skóry"

ser sery shutterstock_533896567
Skórki sera, resztki ziół - wszystkiego można użyć
Źródło: TVN24

Konkurs World Cheese Awards na najlepszy ser 2022 roku został rozstrzygnięty. Według jurorów najlepszym z kilku tysięcy zgłoszonych serów był szwajcarski Le Gruyère AOP surchoix. - Szukam sera, który zabierze mnie w podróż - mówiła jedna z jurorek konkursu organizowanego na przedmieściach Newport w Walii.

W konkursie World Cheese Awards w 2022 roku wzięły udział 4434 sery z 42 krajów. Oceniane były przez 250 jurorów, którzy najpierw wyłonili 98 serów kategorii "super złoto", a później wskazali finałową "16". 2 listopada ogłoszono głównego zwycięzcę - to szwajcarski ser Le Gruyère AOP surchoix zgłoszony przez producentów Vorderfultigen i Gourmino. Jurorzy określili go jako "naprawdę wyrafinowany, ręcznie robiony ser, który rozpływa się na języku i ma nuty ziół, owoców i skóry, ser z dużą ilością smaku i zapachu". Na drugim miejscu znalazła się Gorgonzola Dolce produkcji firmy De'Magi z Włoch, czyli miękki, niebieski ser maślany. 

 Gruyère, tradycyjny ser szwajcarski
Gruyère, tradycyjny ser szwajcarski
Źródło: ventdusud/Shutterstock

ZOBACZ TEŻ: Tradycyjny, francuski ser najnowszą ofiarą suszy

Najlepszy ser świata 2022

Do konkursu zgłoszone zostały sery bardzo różnorodne pod względem rozmiaru, koloru, kształtu, jak i dekoracji. Jurorzy degustowali sery nie znając ich nazw ani pochodzenia. Następnie musieli je ocenić przyznając wybraną liczbę punktów. Ocenie podlegały oddzielnie wygląd, zapach, smak i konsystencja. -Ten mógłby być dobry do gotowania albo pieczenia, ale nie jest to najlepszy ser świata. Szukam sera, który zabierze mnie w podróż - mówiła Danielle Blis, jedna z jurorek degustując konkursowe przysmaki.

ZOBACZ TEŻ: Ser z egipskiego grobowca. Ma 3200 lat

Le Gruyère AOP surchoix - czym się wyróżnia?

Le Gruyère AOP surchoix to twardy szwajcarski ser wytwarzany z mleka krowiego. Jego smak zmienia się wraz z wiekiem - w pierwszych miesiącach od wytworzenia jest delikatny i lekko słodki, a z kolejnymi miesiącami zyskuje na intensywności. "To przede wszystkim w 100 proc. tradycyjne rzemiosło i wiedza, przekazywane z pokolenia na pokolenie, nadają Gruyère AOP niepowtarzalny smak i nienaganną jakość", napisano na stronie internetowej producenta sera. Podkreślono, że procedura produkcji Gruyère AOP "jest ściśle określona" i na każdym etapie musi być przestrzegana. Na przykład krowy, które produkują mleko na potrzeby produkcji Gruyère, są karmione wyłącznie naturalną paszą: świeżą trawą w lecie i sianem w zimie, bez dodatków.

Nazwa sera pochodzi od miasta Gruyères w Szwajcarii. "AOP" w oficjalnej nazwie to natomiast znak jakości i potwierdzenie pochodzenia z regionu, gwarantujące autentyczność produktu i wytwarzanie go zgodnie z tradycyjnymi technikami. 

ZOBACZ TEŻ: "Najniebezpieczniejszy ser świata". Przysmak z Sardynii powstaje dzięki zamieszkującym go larwom

Czytaj także: