Chcesz być szczęśliwy? Naukowcy radzą jeść tę potrawę

restauracja jedzenie pasta makaron obiad kolacja shutterstock_1206985765
Makaron orecchiette jest symbolem Apulii i jedną z popularniejszych atrakcji Bari
Źródło: Reuters Archive
Eksperci z Mediolanu przeanalizowali związek między jedzeniem makaronu a poczuciem szczęścia. Z ich badania wynika, że regularne spożywanie słynnej włoskiej potrawy poprawia jakość życia i samopoczucie oraz pobudza produkcję serotoniny, hormonu szczęścia. Ważne jest też zasiadanie do posiłku razem z innymi.

Makaron jako antydepresant? To może wynikać z najnowszych badań, przeprowadzonych przez naukowców z Katolickiego Uniwersytetu Najświętszego Serca w Mediolanie. Regularne spożywanie dań z makaronu, twierdzą badacze, poprawia jakość życia i samopoczucie. Wyniki analizy zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie "Food Science & Nutrition".

W badaniu udział wzięli dorośli Włosi, którzy jedzą dania z makaronu co najmniej trzy razy w tygodniu. Wyniki przeprowadzonego wśród nich sondażu wskazują, że 41 procent z nich kojarzy makaron z rodziną. U ponad jednej piątej ankietowanych wywołuje on pozytywne emocje. 10 procent Włochów twierdzi zaś, że makaron daje poczucie przyjemności i "autentycznego szczęścia".

Ponadto autorzy badania ustalili, że regularne jedzenie makaronu przynosi efekt w postaci zmniejszenia stresu i ogólnej poprawy samopoczucia. Pobudza on bowiem produkcję serotoniny znanej jako hormon szczęścia. - To badanie pokazuje, że prosty gest wspólnego zjedzenia makaronu może stworzyć trwałe związki emocjonalne i pozytywne uczucia - stwierdził jeden z jego współautorów, profesor Francesco Pagnini, specjalista psychologii klinicznej z Katolickiego Uniwersytetu Najświętszego Serca w Mediolanie.

Pagnini zaznaczył, że "według badań żaden inny posiłek na bazie węglowodanów - np. ryż, chleb czy pizza - nie spowoduje takiego wzrostu poczucia szczęścia, jak makaron jedzony z innymi osobami. Dane wskazują, że połączenie makaronu i interakcji społecznej znacznie zwiększa poziom szczęścia".

W podsumowaniu badania jego autorzy przekonują, że "​​spożycie makaronu nie tylko wywołuje przejściową pozytywną reakcję emocjonalną, ale może mieć bardziej długotrwały wpływ na dobrostan psychiczny. Sugeruje to spójny związek między spożyciem makaronu a niższym poziomem stresu, wyższą jakością życia i zwiększoną uważnością". Choć podkreślają, że korelacyjny charakter badania nie pozwala na wyciągnięcie wniosków przyczynowo-skutkowych, "dane wydają się wskazywać, że albo spożycie makaronu przyczynia się do poprawy samopoczucia, albo osoby o wyższym dobrostanie psychicznym są bardziej skłonne doceniać makaron".

Czytaj także: